In het Mauna Loa-observatorium op Hawaii wordt sinds 1958 de CO2-concentratie in de atmosfeer bijgehouden. Afgelopen mei bereikte het aantal CO2-deeltjes een nieuwe piek van 414,8 ppm (parts per million), 3,5 ppm hoger dan een jaar eerder. Het is de op één na snelste toename in de afgelopen 60 jaar, aldus The Guardian, en het zevende jaar op rij dat de CO2-concentratie zo sterk toeneemt. De grootste gemeten 'sprong' was tot nu toe die van 404,1 ppm in 2015 naar 407,66 in 2016.

Mei is de belangrijkste maand voor het meten van de CO2-concentratie, omdat het de hoogste waarden laat zien voordat de plantengroei en bladontwikkeling op het noordelijk halfrond CO2 gaan absorberen.

Tot in de jaren '90 was de gemiddelde toename van de CO2-concentratie zo'n 1,5 ppm per jaar. Het eerste decennium van deze eeuw kwam uit op 2,2 ppm. In 2014 werd de 400 ppm-grens voor het eerst overschreden en sindsdien lijkt de toename alleen nog maar sneller te gaan.

De CO2-concentratie in de atmosfeer is een afspiegeling van het verbruik van fossiele brandstoffen. Wetenschappers waarschuwen dat bij een concentratie van 450 ppm extreem weer en een temperatuurstijging van meer dan 2 graden Celsius catastrofale en onomkeerbare gevolgen kunnen hebben. Daar lijken we op basis van deze metingen nog sneller dan tot nu toe berekend op af te stevenen.
The Guardian - Latest data shows steep rises in CO2 for seventh year
  • Deel
Druk af