Zuivel is als eerste aan de beurt. NieuwVers zoekt voor winkels, bedrijfskantines en andere verkooppunten naar alles wat je van melk kunt maken. Van kaas tot yoghurt en van de volste rauwe melk tot de meest zalige hangop of mozzarella. Als het maar lekker is. En … als het in duurzaamheid zo ver mogelijk voorop loopt. We staan niet alleen open voor producten van de koe, maar van alle dieren die melk geven. Ook geiten, schapen en zelfs waterbuffels, paarden en kamelen.

Voor boeren en burgers
We beginnen met twee wensenlijstjes. Eentje waarop consumenten aangeven wat zij verwachten van de meest OK gemaakte zuivel. NieuwVers wil ze immers leveren wat zij vragen. En eentje van boeren waarop zij aangeven hoe zij hun koeien, kamelen, geiten en waterbuffels volgens henzelf het best melk kunnen laten geven. Natuurlijk mogen de mensen die kaas, yoghurt en al die andere producten van de melk maken ook meedoen aan het boerenlijstje. Dat zijn eigenlijk ook een soort melkboeren.

Consumenten kunnen met ons meedenken in dit draadje op Foodlog. Boeren kunnen dat op dit draadje. Beide draadjes vindt je in het katern NieuwVers op Foodlog.

We vinden het overigens prima als consumenten zich over en weer met elkaars gedachten en meningen bemoeien. Het gaat ons er uiteindelijk om wensen en mogelijkheden op elkaar af te stemmen.
Wie wil dat er vooral OK en lekker in de winkels komt, kan er hier echt een concrete bijdrage aan leveren door alleen al te laten horen wat hij of zij wil. Boeren en burgers, doet u dus mee?

Ben je boer en wil je NieuwVers worden?
Boeren die mee willen dingen naar een plek in de winkels en andere verkooppunten waar NieuwVers mee samenwerkt, kunnen dat alvast kenbaar maken. Aan de hand van de discussie hier formuleren we een eerste lijst van eisen die we gaan stellen. Daarbij laten we ons assisteren door drie zuivelexperts van naam en faam. Dierenarts Bert van Niejenhuis, duurzaamheids- en zuivelspecialist Klaas-Jan van Calker en Nicolette Klijn die alles weet van het samenspel tussen bodem, plant en dier voor een zo goed mogelijke bodem die gras blijft maken voor onze melkgevende dieren. Hun eisen gaan in het katern NieuwVers op Foodlog één voor één online en laten boeren en consumenten zien, hoe het volgens hen moet en wat de onmogelijkheden en mogelijkheden op dit moment zijn.

Wie als boer of melkverwerker NieuwVers wil worden om zijn weg naar consumenten te vinden, mailt naar dorine.ruter@urgenda.nl. Zij informeert je vervolgens over de verdere details van de procedure en voorwaarden voor deelname.

NieuwVers helpt boeren en voedselverwerkende bedrijven bij het ontwikkelen en in de markt zetten van hun unieke en vooruitstrevende producten. Het ontwikkelen van een 'marktwaardig' product op basis van de beste ingrediënten is niet bepaald eenvoudig. Vaak blijven veelbelovende producten halverwege steken. NieuwVers wil daarom ondersteuning bieden aan producenten die een innovatief, smaakvol en kansrijk product in ontwikkeling hebben, maar hulp kunnen gebruiken bij de afronding ervan en het op de markt brengen via de juiste kanalen.

Neem voor meer informatie over het NieuwVers Zuivel traject en interesse in aanmelding contact op met Dorine Ruter, dorine.ruter@urgenda.nl / 0657 938693. NieuwVers kan dit traject uitvoeren met financiële ondersteuning van het Ministerie van EZ, de boerenkoepels LTO Noord en LLTB, en de Stichting DOEN.


Fotocredits: Say cheese, uitsnede, Hindrik Sijens
Dit artikel afdrukken