Rusland breidt haar boycot op Europese goederen uit. Vanaf vandaag zullen de Russische autoriteiten ook geen bijproducten van vlees meer toelaten. De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) schat dat deze wending de Nederlandse sector maandelijks tientallen miljoenen zal kosten.

’Schadelijke stoffen’
Als vergeldingsmaatregel tegen de Europese sancties gold vanaf augustus dit jaar al een importverbod in Rusland op rund-, varkens- en kippenvlees, vis, kaas, zuivel, groenten en fruit. Gisteren maakte de Russische voedsel- en warenautoriteit Rosselkhoznadzor bekend dat zij vanaf vandaag ook bijproducten van pluimvee, runderen en varkens, waaronder diermeel en dierlijke vetten, zullen boycotten. De reden hiervoor is dat er 'in meerdere gevallen verboden en schadelijke stoffen zijn aangetroffen in Europese bijproducten', zo meldt Rosselkhoznadzor. Welke stoffen dit zijn maakt de dienst niet bekend.

Grote schade
Volgens de COV zullen vele bedrijven schade lijden, meldt Boerderij. "Als er geen andere afzetmarkt voor deze producten wordt gevonden, spreken we over een substantiële schadepost voor de sector die je zeker niet moet onderschatten, nog bovenop de al geldende boycot voor onder andere varkens- en rundvlees," zo meldt COV-woordvoerder Dé van de Riet. "Deze boycot raakt niet alleen vleesslachterijen en vleesverwerkers, maar vooral ook bedrijven die gespecialiseerd zijn in de afzet van bepaalde bijproducten." Het COV heeft nog geen zicht op andere afzetmarkten voor deze bijproducten.
Deze boycot is officieel geen boycot, maar een overdreven handhaving van veterinaire gezondheidsmaatregelen. Dergelijke verhulde boycots behoren al jaren tot het instrumentarium van landen om elkaars producten te weren.

Fotocredits: Varkenssnuiten, David Barrie
Dit artikel afdrukken