Voedselboycotten zijn volgens Oekraïne-watcher Geert-Jan Hahn op BNR 'een soort Russische traditie'. Producten waar onregelmatigheden in worden geconstateerd worden door de Russische voedsel- en warenautoriteit Rosselkhoznadzor geweerd. Zo kan de vondst van de in Europa verboden groeibevorderaar ractopamine in Spaans rundvlees mogelijk een boycot opleveren voor alle Europese rundvlees.
Inmiddels staan tal van producten op de zwarte lijst: groenten en fruit uit Polen, Oekraïense babyvoeding, Oekraïense soja, Oekraïense sojameel en Oekraïense zonnebloempitten. Die lijst zal waarschijnlijk groeien omdat controles bacteriën en verkeerde stoffen hebben laten zien in Spaans rundvlees, Grieks fruit, Letse melk, Pools rundvlees en Amerikaans pluimveevlees.
Europees varkensvlees stond reeds op de lijst vanwege de varkenspest.

Patriarch Kirill
Een opmerkelijk geluid over de houding van de Russische president Vladimir Poetin kwam afgelopen week van Ben Judah in Newsweek die de gangen en gewoontes van de president 3 jaar volgde voor zijn boek Fragile Empire: How Russia Fell In and Out of Love with Vladimir Putin. Volgens Judah eet Poetin alleen voedsel dat is goedgekeurd door het Kremlin. Ook in het buitenland, waar hij vaak vanuit Rusland ingevlogen voedsel eet. De president zou bang zijn voor vergiftiging maar ook een afkeer hebben van onzuiver voedsel. Thuis eet hij vooral van producten die afkomstig zijn van het landgoed van Patriarch Kirill, Ruslands hoogste religieuze leider.
Dit artikel afdrukken