Franse supermarkten mogen voedsel dat over de datum is niet meer vernietigen. Het kan vlak voor het verstrijken van de houdbaarheidsdatum worden afgeprijsd. Voorts kan het worden geschonken aan een voedselbank, worden verwerkt tot diervoeder of worden gecomposteerd. Het mag niet worden weggegooid en met bleekwater overgoten. Dat zou tot op heden vaak gebeuren volgens Guillaume Garot, voormalig minister en initiatiefnemer van de nieuwe anti-verspillingswetgeving.

Gevangenisstraf en boete
Supermarkten met meer dan 400 vierkante meter vloeroppervlak, moeten voor juli volgend jaar een contract sluiten met een goed doel. Mocht er nadien goed voedsel in vuilnisbakken van een super worden aangetroffen, dan riskeren ze een gevangenisstraf van 2 jaar en een boete €75.000.

Supers tegen
De Franse vereniging voor supermarkten is tegen het besluit en wijst op uitvoeringsmoeilijkheden. "Je kunt wel een verbod opleggen, maar dan moet je ook het ophalen organiseren", zegt Michel-Edouard Leclerc, de baas van de grote supermarktketen M. Leclerc. Hij pleit dan ook voor een hulpplan aan voedselbanken en andere charitatieve instellingen. Zij zouden niet in staat zijn om voedselveilig om te gaan met het transport, de opslag en distributie van de hen toevertrouwde producten. Zij zouden aan vrachtwagens, koelingen en personeel moeten worden geholpen om de nieuwe wet uit te kunnen voeren. Volgens de supers is de nieuwe wet in dat geval niet eens meer nodig.

Fotocredits: 'Food Waste', Nick Saltmarsh
Dit artikel afdrukken