Obesitas is een chronische ziekte die over meer gaat dan alleen het gewicht van de patiënt. Artsen moeten diens gezondheid ‘holistisch' benaderen en niet alleen adviezen geven over afvallen en meer bewegen. Dat betekent onder meer dat het benadrukken van de eigen verantwoordelijkheid voor de ongezonde leefstijl en het vermeende gebrek aan wilskracht van de patiënt vermeden moet worden, omdat het stigmatiserend is.

Dat is in een notendop de visie van de nieuwe richtlijnen voor behandelaren van Obesity Canada/Obésité Canada, een non-profit gezondheidsorganisatie.

Ook artsen en diëtisten hebben vaak vooroordelen over dikke mensen en dat bepaalt deels de manier waarop ze de patiënten behandelen, zegt Ximena Ramos-Salas, een van de opstellers van de richtlijnen, tegen de BBC.

Artsen moeten toestemming vragen aan patiënten om hun gewichtsprobleem te bespreken. Dat gesprek moet dan niet (alleen) gaan over diëten en sporten, maar vooral ook over andere manieren om de gezondheid te verbeteren, zoals gezonder eten en beter slapen. Het benadrukken van een ideaal streefgewicht heeft geen zin. “Diëten werken niet,” zegt Ramos-Salas. Enkele procenten gewichtsverlies levert daarentegen al wel gezondheidsvoordelen op. Behandelaars moeten dus wel focussen op een beetje afvallen.

Obesity Canada concludeert dat het aantal gevallen van obesitas in Canada sinds 1985 is verviervoudigd. De nieuwe richtlijnen zijn gebaseerd op de meest omvangrijke analyse van de kennis over obesitas die recent gedaan is, aldus de organisatie.
BBC - Obesity not defined by weight, says new guideline
  • Deel
Druk af