De wereldvoedselorganisatie FAO en economische ontwikkelingsorganisatie OESO publiceerden hun nieuwe Agricultural Outlook 2014-2023. Reden voor de pers om een selectie uit de diverse voorspellingen te maken.

De Nederlandse Boerderij kiest daarbij de zuivelinsteek, en meldt de 'circa 180 miljoen ton [productiestijging] ten opzichte van de periode 2011-2013'. Overigens zal 78% van die productiegroei in ontwikkelingslanden plaatsvinden, en gaan de prijzen iets dalen.

'Aanbod kan vraag komende 10 jaar nog bijbenen'
Reuters neemt over dat de 'voedselinflatie afneemt, voedselprijzen stabiliseren', om daar later nog aan toe te voegen dat 'de groei in output de toenemende vraag in de komende tien jaar bij kan benen'.

Volgens de Agricultural Outlook gaat de consumptie de komende 10 jaar nog wel toenemen, door een rijker wordende bevolking in opkomende economieën, maar in een langzamer tempo dan de afgelopen jaren. "We zijn aan het bijkomen van een turbulente periode in de agri-markten maar zelfgenoegzaamheid is niet op z'n plaats", zei Angel Gurria, Secretaris-generaal van de OESO bij de presentatie van de Agricultural Outlook. "De wereld kan de komende 10 jaar genoeg voedsel produceren en kan inspelen op de bredere uitdaging van het voeden van 9 miljard mensen in 2050."

De Agricultural Outlook 2014-2023 is online te lezen of down te loaden.
Dit artikel afdrukken