In Cardiff wordt bij wijze van pilot voor drie maanden een triage-centrum ingericht, waar het dronken uitgaanspubliek opgevangen wordt. In de weekenden blijkt 60 procent van de ambulance en eerste hulpbedden voor alcohol-gerelateerde gevallen nodig te zijn, veelal voor jongeren en studenten. Het triage-centrum moet de druk wat van het ziekenhuis afhalen. Volgens een recent onderzoek van de Alcoholzorgengroep Cymru zegt 20 procent van de volwassenen in Wales regelmatig aan 'binge-drinking' ("comazuipen") te doen: meer dan 8 eenheden alcohol achter elkaar drinken (6 voor vrouwen).

Bij het centrum zullen camera's gebruikt worden om het gedrag van mensen bij aankomst en vertrek te filmen. Mensen zullen de optie voorgelegd krijgen om hun filmpje terug te zien, waarop zichtbaar zal zijn hoe ze zich gedragen onder invloed van alcohol. Hopelijk zal de (onaangename) verrassing bijdragen aan een beter verantwoorde alcoholinname: 'Het is onze bedoeling dat de overgrote meerderheid verrast en hopelijk bezorgd zal zijn over hoe ze zich gedragen', zegt Conrad Eydmann, Hoofd Substance Misuse Strategy and Development van de Cardiff and Vale University,

Cymru juicht de pilot toe, maar zou graag nog verdere maatregelen zien: 'Zonder beleid dat zich richt op de goedkoopte van alcohol, zoals een minimumprijs van 50 pence per unit en beperking van de dichtheid van plekken waar alcohol verkocht wordt, blijven we worstelen met een van de grootste gezondheidsproblemen van Wales' stelt een zegsman.

In Nederland besteedde recent NRC Handelsblad aandacht aan dronkenschap onder jongeren met de serie De Comazuipers, waarin leerlingen van de Theaterhavo/vwo uitbeeldden hoe ze zich dronken zouden gedragen. Die foto's waren al huiveringwekkend. Hopelijk is de echte blik in de spiegel van de video's nog veel indrukwekkender. Maar dan moeten ze wel (durven) kijken, die dronken Cardiffers.

Fotocredits: glennbruy, 'me likes beer'
Dit artikel afdrukken