Het Gadhimaifestival is een vijfjaarlijks Hindoefeest, waarbij in de tempel van Gadhimai in Nepal honderdduizenden waterbuffels, varkens, geiten, kippen en duiven geofferd worden om Gadhimai, de godin van de macht, tevreden te stellen. Naar het er naar uitziet, heeft in 2014 voor het laatst in de 300-jarige traditie de massaslachting plaatsgevonden.

'Viering van het leven'
Dierenrechtenorganisaties ijveren al jaren voor afschaffen van het 'slachtingsfestival'. Grote aantallen dieren worden doodgeknuppeld of onthoofd, blijkt uit foto's en film die op de sociale media rondgaan.
Het Indiase Hooggerechtshof heeft nu besloten dat het niet langer toegestaan is offerdieren de grens over te brengen. Volgens de Gadhimai Temple Trust is dat de eerste stap om er voor te zorgen dat het komende festival, in 2019, 'zonder bloedvergieten' gaat plaatsvinden. Gadhimai 2019 wordt een "gedenkwaardige viering van het leven", citeert Time Ram Chandra Shah.

3,5 jaar voorlichting
Volgens Gauri Maulekhi, een dierenrechtenactivist, gaat het zwaarste werk nu pas beginnen. De Humane Society International/India (HSI) zal de komende 3 en een half jaar - tot het komende festival - besteden aan het voorlichten van de mogelijke festivalgangers in de Indiase deelstaten Bihar, Uttar Pradesh, Jharkhand en West-Bengal over de wijziging in de viering van het festival.

Fotocredits: 'Gadhimai', Twitter
Dit artikel afdrukken