Een schaapskudde die in de stad het gras bijhoudt. Het fenomeen is in Nederland in opkomst, schrijft BNR. Inmiddels lopen er in Nederland al zo'n 150 grazende kuddes rond, zowel in natuurgebieden als in de stad. Op BNR zegt schaapherder Marijke Dirkson: "Je ziet dat er steeds meer aandacht komt voor natuur in de stad. Vroeger graasden kuddes op de heide, en nu ook echt in stedelijke omgeving; dát is met name toegenomen." Waar de schapen aan het werk moeten, bakent Dirkson het graasvak af met rasters. Haar schapen gaan via de openbare weg in Zaanstad "zelfs het spoor onderdoor".

Wie nu denkt dat schapen en schaapherders in de stad van recente datum zijn, komt bedrogen uit. We tikten alvast schaapskuddes + steden voor je in op Google. Je vindt er heel wat steden die al veel langer het schaap als grasmaaier hebben ontdekt. Binnenlands Bestuur schreef al in 2008 het volgende: "Rotterdam, Nijmegen, Groningen - allemaal zetten ze kuddes schapen in voor het groenbeheer. En ook in Nieuwerkerk aan den IJssel grazen sinds deze week een paar honderd schapen op de gemeentelijke groenstroken. De natuur vaart er wel bij, schapen kunnen dingen die maaimachines niet kunnen, én het levert mooie plaatjes op." Een oude trend dus.

Nadat de schapen als maaiers hebben gediend, zouden ze ook nog in de stedelijke shoarmatent kunnen worden opgegeten. Uiteraard na een diervriendelijke slacht. Over zo'n duurzame kringloop zien we helaas nog geen berichten in de media.
BNR - De schaapskudde als grasmaaier
  • Deel
Druk af