Een groeiend aantal boeren overweegt hun bedrijf in Nederland te verkopen om in het buitenland opnieuw te beginnen. Zeker door de recente stikstofproblemen vragen ze zich af of hun toekomst nog wel in Nederland ligt. Agrarisch makelaar Interfarms zegt te merken dat meer boeren zich oriënteren op de mogelijkheid om te emigreren. Komende week worden er informatieavonden georganiseerd waar naar verwachting honderden, vooral jonge agrariërs op af zullen komen.

Dat schrijft de NOS. Er zou sprake zijn van een 'duidelijke toename' van boeren die overwegen hun bedrijf in het buitenland voort te zetten omdat er in Nederland geen ruimte meer is voor de manier van boeren waar zij in geloven.

De NOS laat de Groningse melkveehouder Lennert de Haan aan het woord. Hij heeft zijn boerderij verkocht en vertrekt naar Canada. De Haan emigreert omdat hij de overheid onbetrouwbaar vindt. De politiek noemt hij "grillig" en ondernemen voor een boer in Nederland vergelijkt hij met "Russische roulette".

Boeren investeren op lange termijn en moeten kunnen uitgaan van een regelgevend kader dat over een termijn van twee decennia niet al ingrijpend verandert. Nu de Nederlandse overheid, op zoek naar 'het nieuwe boeren' en het oplossen van problemen met 'het oude boeren', onderweg voortdurend de spelregels verandert, is boeren in Nederland te risicovol geworden.
NOS - 'Duidelijke toename' van boeren die stap naar het buitenland overwegen | NOS
  • Deel
Druk af