Het Nederlands Instituut voor Ecologie richt een meldpunt in voor het voeren van eenden. "Wie ziet dat er eendjes gevoerd worden, kan doorgeven waar en hoe laat dit gebeurt, welke dieren ervan smulden en hoeveel brood of ander voedsel de vijver in ging", schrijft Trouw. "Te veel voedingsstoffen in het water zorgt voor overmatige algengroei", zegt Sven Teurlincx, de bedenker van het meldpunt. "Dat stinkt en er kan giftig blauwalg gaan groeien." Vooralsnog is onduidelijk hoeveel brood er in vijvers verdwijnt - uit een steekproef bleek dat dat in sommige vijvers opliep tot 8 kilo per dag - en hoe schadelijk dit is voor het watermilieu. Via het meldpunt hoopt Teurlincx antwoord te krijgen op de vragen waar er wordt bijgevoerd en of dat een probleem is.
Nog 5
Je hebt 0 van de 5 kado-artikelen gelezen.
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Eendjes voeren in Amsterdam? Vanaf 1 april riskeer je een boete van €70, schrijft het AD. En nee, geen 1-aprilgrap, maar omdat de overdaad aan brood ratten aantrekt, en daar heeft het stadsdeel Nieuw-West erg veel last van.
Cecile #6 Interessant om een tegengeluid te horen, zij het niet redelijk onderbouwd, echt verder komen we helaas niet met de beantwoording.
"Kleine beetjes kunnen geen kwaad en 's winters hebben de eenden baat bij extra voedsel"
Klinkt redelijk, maar wat is de praktijk? Of ik nu 's morgens, 's middags of 's avonds in het parkje loop, meestal staat er iemand eendjes te voeren. In de zomer misschien wel vaker dan in de winter vanwege het warmere weer. Valt dat nog onder kleine beetjes? Ik voer ze nooit, als ik echter iets te lang draal langs de waterkant ben ik al gauw omgeven door kwekkende eendjes: ze verwachten blijkbaar eten van mensen.
#1 Voor de eendjes zelf is brood niet slecht, zocht de Volkskrant uit.
"Brood doodt. Tenminste, eenden die brood eten zouden eraan kapotgaan: in plaats van de twintig tot dertig jaar die ze in het wild leven, halen ze in de stad er maar twee tot vier, aldus een gemeenteraadslid van de Partij voor de Dieren (PvdD) in een recent bericht van RTL Nieuws. Nieuw is de claim niet, hij duikt wel vaker op als er een discussie over het bijvoeren van watervogels woedt. In dit geval is de aanleiding de opening van het meldpunt eendjes voeren, afgelopen week", schrijft de krant.
Dat is erg onwaarschijnlijk, zegt bioloog Bioloog Kees Moeliker, tevens directeur van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam en eendenkenner. Hij is zelfs voorstander van brood voeren: "Kleine beetjes kunnen geen kwaad en 's winters hebben de eenden baat bij extra voedsel. Bovendien is het voor kinderen een toegankelijke kennismaking met vogels. Net als de Vogelbescherming waarschuwt hij voor het dumpen van kilo's brood: het is best mogelijk dat dat de waterkwaliteit verslechtert en ongedierte aantrekt."
Tok, tok, hoe maf moet je wezen om zoiets te bedenken?
Eerder op FL, "eenden in de stad leggen minder eieren dan hun plattelands soortgenoten."
Brood kan niet goed zijn voor eenden want hun voedsel bestaat uit een rijk pallet aan plantaardig voedsel, in de zomermaanden voornamelijk zaden (van kroos), in de wintermaanden toenemend wortels (van), grassen en mossen, allerlei soorten kleine visjes, slakken en wormen. Dus weg met brood voor de eenden, slecht voor het milieu en de ratten zijn er dankbaar voor.
Dit is het eendendieet.