9
Fotocredits: 'Surmulot', Jean-Jacques Boujot

FlashStad voert rat

Dierenliefde heeft soms onbedoelde gevolgen. Een stad voert ratten. Ook als het eten voor de eendjes is bedoeld. Ook het achteloos weggooien van brood en pizzakorsten is voor de ratten feest. Bestrijden met gif is in de meeste gevallen niet toegestaan. Amsterdam zet vallen en klemmen. Ook niet leuk, maar zolang bewoners zo gul doen, blijven ratten komen en maken ze veel jonkies.

NRC - Het wemelt van de ratten in Amsterdam ? met dank aan uw eten, 25 jan 2020
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Peter van Kempen
Peter van Kempen gepensioneerd contract manager, nu fauna beheer adviseur
  • #9
  • 27 jan '20
  • 19:07

#7 :-) Frank Eric daar heb je gelijk in , maar ik denk dat de AK47's van de mocros die hast wekelijks ingezet worden op de openbare weg net even qua gevaar hier boven uit tippen. Wat een doorloopval betreft ben ik het helemaal met je eens dat om te beginnen iedereen die kippen houdt of andere dingen doet die door voer resten ratten aantrekken , het beste een paar goede doorloopvallen kan aanschaffen en die zorgvuldig uitzetten.
De inhoud kan naar keuze mee worden omgegaan, maar bij ratten zou ik toch willen pleiten voor het euthaniseren.
Dan kom je weer op die problematiek....
Elders weer loslaten, dat is meer een ander er mee opzadelen.
Moeilijk moeilijk moeilijk.
Of je moet slangen houden die lusten wel een ratje op zn tijd.....
Jij zit in Frankrijk begrijp ik .
Daar gelden heel andere regels en een heel andere mores als hier.
Ik denk dat de meeste stadsers echt "aan" zijn met het nu opdoemende ratten probleem . Bewustwording, dat je zelf veel aanleiding kan wegnemen , dus voorkomen, dat is natuurlijk overal en altijd het beste. Daar gaat het topic ook over.
Maar of mensen die weg wel altijd aflopen of korte termijn denken?? Ik vrees het laatste.
Ben je boer in Frankrijk of wat anders, of ben je niet meer actief in het arbeidsproces?
In alle gevallen is Frankrijk mooi land om te verblijven want overal altijd vers groenten fruit en vlees en vis te koop en vaak mooi weer met veel landelijk gebied. Succes daar!

Roland Nijs
Roland Nijs Drogredeneringen Opruimingsdienst (DOD)
  • #8
  • 27 jan '20
  • 18:43

Bij beheer en plaagbestrijding gaat het om een efficiente en effectieve executie. Het gebruik van een jachtgeweer maakt hiervan nog geen jacht waarbij beheer geen doel maar randvoorwaarde is en de dood van een dier geen doel op zich is maar een inherent gevolg van de jacht(activiteit). Het verschil tussen de twee is soms flinterdun. De eis van veiligheid en een zo pijnloos mogelijke, snelle dood hebben ze te allen tijde gemeen. Evenals dat schieten met dum dum kogels of een mitrailleur - hoe effectief ook - voor beide als "not done" wordt beschouwd...

Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #7
  • 27 jan '20
  • 17:22

#4, Peter, deugpolitie: volgens mij roep je op tot het creeëren van gevaarlijke situaties in Amsterdam Buitenveldert. Niet geschikt, al dat praten over schiettuig.
Werkt een inloopval niet beter?

Peter van Kempen
Peter van Kempen gepensioneerd contract manager, nu fauna beheer adviseur
  • #6
  • 27 jan '20
  • 16:53

Zou niet weten waarom een rat een kans zou moeten hebben. Ongedierte bestrijding is niet meer wat er nog in de wet resteert van fair play mbt doding dieren. Er telt maar een ding: is ie meteen en goed dood. Nou dat is ie wel met een kogeltje uit de Hatsan.
Wat die everzwijnen betreft google nog eens er KAN veel maar of dat nou een weidelijke manier is?? De experts die al jaren ongedierte bestrijden met een PCP buks met dit soort vermogens houden het erop dat voor middelgrootte dieren zoals vossen, ratten en dergelijke deze buks tot op 70 meter maar beter nog 50 meter een zekere dodelijke werking heeft, en dan wordt ook nog gepleit om een kopschot te doen dan is het meteen licht uit. Bij een rompschot is er nog even lijden voordat het dier aan shock sterft. daarom ook de afstand en met een richtkijker dan ben je zeker. Ik probeer dieren niet te laten lijden als ik het kan voorkomen.
Rare resten wetgeving zeggen dat jagers alleen met hagel op een haas zouden mogen schieten als deze rennend voorbij komt. Nou dat doen duitsers allang niet meer met hun weihnachtshase die krijgt een kopschot met kleinkaliber , meteen dood, en de bout is beter genietbaar. Als ik een bastaard eend in de sloot tref gaat ie meteen , ik laat hem heus niet opstijgen voor een sportiever schot. Er is niets sportiefs aan het doden van dieren, de hoofdzaak is volgens mij dat ie meteen gaat hemelen , en dat ie binnenkomt zodat ik henm alsnog kan benutten. Helaas blijken ratten niet echt een delicatesse, in tegenstelling tot waterrat die zijn uitstekend voor de pan en worden ook wel waterkonijn genoemd. Zijn dan ook geen ratten maar andere familie knaagdieren die vooral planten eten en dat proef je.
Planteneters zijn in het algemeen smakelijker.
Inheemsen en indianen eten vaak geen vlees of alleseters, en hebben geen reden dat niet te doen als vegetariers, denkelijk heeft dat naast hun natuurgodsdienstige kijk op de zaaak ook wat met smaak te maken.

Roland Nijs
Roland Nijs Drogredeneringen Opruimingsdienst (DOD)
  • #5
  • 27 jan '20
  • 15:33

Met PCP luchtbuksen zoals de Hatsan BT65 met 70 joules "vuurkracht" vel je in één schot een everzwijn. In Nederland boven de 18 vrij verkrijgbaar en je mag er op eigen terrein ook vrij mee rondlopen en schieten. In Duitsland (max. 7 joules), Italie (max 7 joules) en zelfs Frankrijk (max. 20 joules) wordt het bezit van een PCP luchtbuks gelijk gesteld aan het bezit van een vuurwapen. Zonder wapenvergunning is in die landen het bezit - ook binnenshuis - strafbaar. In Nederland niet. Met een Hatsan BT65 schiet je dwars door een rat heen.... ja in de lengte. Het is niet zo weidelijk om met een olifant op een mug te schieten. Misschien wél iets voor de OVP? Gebruik voor onze stadsratten dan liever een kattepult. Geruisloos maar veel moeilijker en bovendien met het risico dat je jezelf ook nog eens ernstig verwond. De rat krijgt een soort van eerlijke kans maar als je hem raakt is ie geheid dood. Geen ondraaglijk lijden van een kat en muisspel...

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.