9
Fotocredits: 'Surmulot', Jean-Jacques Boujot

FlashStad voert rat

Dierenliefde heeft soms onbedoelde gevolgen. Een stad voert ratten. Ook als het eten voor de eendjes is bedoeld. Ook het achteloos weggooien van brood en pizzakorsten is voor de ratten feest. Bestrijden met gif is in de meeste gevallen niet toegestaan. Amsterdam zet vallen en klemmen. Ook niet leuk, maar zolang bewoners zo gul doen, blijven ratten komen en maken ze veel jonkies.

NRC - Het wemelt van de ratten in Amsterdam ? met dank aan uw eten, 25 jan 2020
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Roland Nijs
Roland Nijs Drogredeneringen Opruimingsdienst (DOD)
  • #1
  • 26 jan '20
  • 23:36

Sommige rashonden zijn uitstekende ratten- en muizenvangers. En ze vermoorden geen vogels. Ik heb er een en die houdt mijn tuin rattenvrij.

niet meer aanwezig
  • #2
  • 27 jan '20
  • 13:28

Heb afgelopen zomer een rat op klaarlichte dag bij mijn buren gezien. Ik heb die brief -vermeld in artikel- ook gehad. Ben blij met mijn katten, alhoewel ze zich bij dreiging eerder achter mijn benen verschuilen :-)

Roland Nijs
Roland Nijs Drogredeneringen Opruimingsdienst (DOD)
  • #3
  • 27 jan '20
  • 13:59

Halsbandparkieten zijn die ook een dreiging voor ze? Zullen sommigen wel jammer vinden :-)

Peter van Kempen
Peter van Kempen gepensioneerd contract manager, nu fauna beheer adviseur
  • #4
  • 27 jan '20
  • 14:51

Tip : Koop een perslucht buks, kaliber 6,35 mm en schiet die met een richtkijker erop in op 50 meter.
Vervolgens kun je avonden lang op safari in Amsterdam Buitenvelderten omstreken.
Veel leuke films op You Tube: Google op "Pest control with airgun" of iets dergelijks.
In Engeland al jaaaaren toegestaan en daar veel toegepast , er is zo helemaal geen gif meer nodig.
Zo een Buks heeft een geluiddemper, er mag ook een lamp op voor int donker , en de kogeltjes kosten een fooi.
Goed merk is Hatsan, (Turks fabrikaat) en een goed model is BT65. De plusminus 1000 euro , inclusief persluchtfles voor vullen, heb je er zo weer uit, zeker als je tegen vergoeding ook de ratten bij de buren bestrijdt, die welig tieren omdat de profi rattenvangers, nu vergif voor de boer en burger verboden is, even geen tijd meer voor je hebben .
Professionele bestrijders zijn behalve schaars, ook duur want ze vragen 60 euro per uur incl BTW en dat telt lekker op.
Een klein probleempje nog: de PCP buks mag je weliswaar vrij kopen, als je boven de 18 jaar bent , en je laat registreren, maar moet als dodingsmiddel voor onbeschermde dieren (als ratten zijn) worden toegelaten via een "ontheffing" via de provincie.
Als ik de prios van Amsterdam zie op het gebied van misdaad, drugs en asielzoekers die kraken, denk ik dat dat wel eens jaaaren kan duren.
MOETEN DE RATTEN EERST BIJ POLITICI OVER DE SCHOENEN LOPEN.
Zoals zoveel problemen pas echt problemen zijn, als de dames en heren politici er zelf last van gaan krijgen. Dien daarom een verzoek voor die ontheffing in bij je Provinciale Fauna Beheer Eenheid, die verantwoordelijk is voor adequate schade bestrijding van dieren als ratten.
Tot die tijd planten de knagers zich vrolijk voort en kunnen best voor vele problemen voor ons mensen zorgen, want een virus kan ook door wilde dieren worden verspreid. Bekende ziektes die ratten nu al verspreiden zijn de pest, de ziekte van Weil, en Paratyphus. Daar kwamen recent weer wat nare dingen bij........
Wees dus voorbereid!

Roland Nijs
Roland Nijs Drogredeneringen Opruimingsdienst (DOD)
  • #5
  • 27 jan '20
  • 15:33

Met PCP luchtbuksen zoals de Hatsan BT65 met 70 joules "vuurkracht" vel je in één schot een everzwijn. In Nederland boven de 18 vrij verkrijgbaar en je mag er op eigen terrein ook vrij mee rondlopen en schieten. In Duitsland (max. 7 joules), Italie (max 7 joules) en zelfs Frankrijk (max. 20 joules) wordt het bezit van een PCP luchtbuks gelijk gesteld aan het bezit van een vuurwapen. Zonder wapenvergunning is in die landen het bezit - ook binnenshuis - strafbaar. In Nederland niet. Met een Hatsan BT65 schiet je dwars door een rat heen.... ja in de lengte. Het is niet zo weidelijk om met een olifant op een mug te schieten. Misschien wél iets voor de OVP? Gebruik voor onze stadsratten dan liever een kattepult. Geruisloos maar veel moeilijker en bovendien met het risico dat je jezelf ook nog eens ernstig verwond. De rat krijgt een soort van eerlijke kans maar als je hem raakt is ie geheid dood. Geen ondraaglijk lijden van een kat en muisspel...

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.