21
Fotocredits: 'Waterfles', Pixabay via Pexels

Flash Dagelijkse KostDrink je fleswater, dan drink je plastic

In een 1-liter waterfles zitten gemiddeld 240.000 deeltjes plastic, ontdekten Amerikaanse onderzoekers. Dat is 100 keer zo veel als eerst gedacht, aldus Phys.org.

Door middel van een nieuwe laser-techniek genaamd 'Raman scattering microscopy' konden de onderzoekers nanodeeltjes, dat zijn deeltjes die kleiner zijn dan 1 micrometer, identificeren in het water. Eerdere studies zijn niet verder gekomen dan het identificeren van microplastics, deeltjes met een afmeting tussen 5 millimeter en 1 micrometer. Het algoritme wist ook te bepalen uit welke van de 7 veel voorkomende plasticsoorten, zoals PET en polystyreen, een nanodeeltje bestaat.

De onderzoekers bekeken 25 1-liter waterflessen van 3 supermarkthuismerken in de VS. Ze ontdekten dat de flessen 110.00 tot 370.000 plasticdeeltjes bevatten, waarvan 90% nanoplastic, de rest was microplastic. Verontrustend was de vaststelling dat de 7 plastic soorten die de onderzoekers konden identificeren slechts ongeveer 10% uitmaakten van alle nanodeeltjes in de monsters; ze hebben geen idee wat de rest is. Als dat ook allemaal nanoplastics zijn, kunnen er tientallen miljoenen nanoplastics in een liter zitten.

De ontdekking is zorgelijk, want juist nanoplastics kunnen onze cellen en ons bloed binnendringen omdat ze zo klein zijn. Nanoplastics kunnen ook door de placenta in de bloedbaan van een ongeboren kind terechtkomen en de hersen-bloedbarrière doorbreken. De effecten van nanoplastics op de gezondheid zijn nog onbekend.

Phys.org - Bottled water can contain hundreds of thousands of previously uncounted tiny plastic bits, study finds, 10 jan 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Frank Buurman
  • #21
  • 17 jan '24
  • 14:01

In plastics worden vele hulpstoffen gebruikt die potentieel schadelijk zijn.
De samenstelling van het plastic is het geheim van de fabrikant.
Of, en hoeveel, schadelijke chemicaliën gebruikt worden, en welke maskeringstoffen, die detectie moeilijk maken ?

Polycarbonaat (PC) en Polyurethaan (PUR) worden meestal gemaakt m.b.v. het uiterst giftige Fosgeen en Chloor (al is er een alternatief ontwikkeld), bij PC wordt altijd Bisfenol-A gebruikt.
Daarnaast komen nog meerdere kankerverwekkende stoffen, zoals semicarbazide (in kleine potjes - bijv. babyvoeding - relatief méér aanwezig dan in grote potten).
De meeste stoffen blijven apart vaak ònder de schadelijkheidgrens, maar SAMEN ? (hetzelfde verhaal bij andere segmenten... zoals pesticiden, luchtvervuiling... sámen een totaalplaatje vormend)
Alle fenolverbindingen in plastics zijn zeer schadelijk (fenol, ftalaten en vinylchloride komen ook voor in vele lichaamsverzorgingsproducten... geurtjes).

Andere stoffen in plastics zijn bijv. lood, antimoon, chroom en koper (o.m. gebruikt als 'versteviger'). De antimoon dus in PET. Daarvan weten we ook dat ze slecht zijn voor de gezondheid... en milieu.

Blik? Niet het beste...aluminium al helemaal niet. Uit een verhandeling van de EFSA blijkt dat een aanzienlijk deel van de bevolking teveel aluminium binnenkrijgt, o.m. hierdoor... er komen teveel metaalionen in de inhoud - dat geldt niet alleen voor frisdrank (bier), maar ook producten die verpakt zijn in aluminium folie. Bakken en braden in deze folie is gevaarlijk ! Hoe perfect ook een gerubde lamsschouder erin verpakt 3,5 uur in de oven :( (misschien een ouderwetse Arabische kleischaal aanschaffen ?)

Of plastic BPA (of analoog BPS nu) coating in blikken beter beter is dan 'puur' blik, is maar de vraag...
Het zit samen met PFAS in magnetronverpakkingen. En in veel bakpapier. En komt in het milieu terecht.

Er is iets grondig mis met het systeem...

En 1000 jaar oud diep grondwater uit de heuvels - kraanwater, zoals hier... zuiverder kan niet. Een privilege onderhand in Oosterst Nederland op de scheiding rug Nijmegen zuidwaarts...

Fréderique Pruim
Fréderique Pruim Redactie Foodlog
  • #20
  • 16 jan '24
  • 15:06

Wat het effect van nanoplastics op de gezondheid van de mens is, is nog grotendeels onduidelijk, merkte de New York Times op.

Sommige onderzoekers beweren dat microplastics de oorzaak zijn van ziektepatronen die moeilijk te verklaren zijn, zoals de toename in darmkanker onder jongeren of de toename in de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Toch zijn de studies verre van overtuigend. Het kan ook zo zijn dat de nanoplastics het lichaam passeren zonder veel schade aan te richten.

Alleen van bisfenol A, PFAS en ftalaten weten we dat ze slecht zijn voor de gezondheid. Van de 10,000 unieke bestanddelen die gebruikt worden bij de productie van plastic, is maar een zeer klein deel geëvalueerd.

Om de inname van nanoplastics te minimaliseren kan je gefilterd kraanwater drinken. Let dan wel op dat het filter niet uit plastic zelf bestaat. Wil je toch je water meenemen in een plastic fles? Hou de fles dan zo veel mogelijk uit het zonlicht en de warmte, dat minimaliseert de degradatie van het plastic.

Frank Buurman
  • #19
  • 15 jan '24
  • 15:05

#18: Je kids worden (extra) hormonaal belast door weekmakers e.a. ... de méér vrijkomende microplastics... Jouw keuze. Niet de mijne. Ook wat school drinken betreft. En de inhoud van dat drinken net zo belangrijk (zelfgeperste jus/ smoothie in glas/ rvs bijv... 5-10 min extra werk als ouder 's ochtends voor de gezondheid van je kids... net als die standaard enorm gevarieerde groenten-kaas omelet voor lunch (met wat cherrytomaat/sla)... waar de rest in de klassen bevreemd/jaloers naar keek... toch maar 6-7min werk voor mijn 4 kids... intussen de smoothie malend... is dat teveel gevraagd van een ouder?)
Het bewuste fundament ontbreekt. En blijft ontbreken door gebrek aan Voedingsonderwijs op scholen.

ps die sportdop is harder plastic zonder weekmakers en maakt maar kort contact als rechtop bewaard... maar het blijft plastic met uiteindelijk schadelijke verhardingsstoffen voor die olie als basis.

Annika de Jong
Annika de Jong Redacteur, Foodlog
  • #18
  • 15 jan '24
  • 13:27

Goed punt Jeroen van Buuren . Ja ik sta er ook wel bij stil, maar denk er het liefst ook niet teveel over na net als #6 en #10 . Net als dat mijn kinderen ook zo graag uit een bidon drinken (nu meestal wel RVS, hoe goed is eigenlijk zo'n sportdop?) of andere mogelijk plastic servies (een zegen dat rietjes niet meer van plastic zijn?). En ik vind/vond knijpbidons juist zo fijn. Thanks voor de tip om oude bidons we te gooien.

Ik denk trouwens dat de mogelijke angst bij elke slok ook niet erg gezond voor je is.

Frank Buurman
  • #17
  • 14 jan '24
  • 17:45

#14: dat is nano aluminium... dat de huid en zenuwcellen penetreert en de zweetklieren deels lamlegt....

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.