Duitse onderzoekers hebben in een studie aangetoond dat de weekmaker DEHP leidt tot gewichtstoename. Weekmakers zoals ftalaten kunnen via de huid of voeding ons lichaam binnenkomen. Ze kunnen ons hormoonsysteem beïnvloeden en hebben wellicht een invloed op het lichaamsgewicht. De precieze correlaties en mechanismes zijn tot op heden nog onduidelijk.

Volgens Martin von Bergen van het Helmholtz Centre for Environmental Research (UFZ) in Leipzig zijn ftalaten mogelijk deels verantwoordelijk voor de toenemende mate van overgewicht. “Correlaties tussen verhoogde ftalaat concentraties in het lichaam en de ontwikkeling van overgewicht zijn al aangetoond in epidemiologisch onderzoek. We weten alleen nog heel weinig over hoe ftalaten precies een effect hebben in het lichaam en lichaamsgewicht beïnvloeden.”

In de studie kregen muizen water met het ftalaat DEHP te drinken. Deze muizen kwamen aanzienlijk aan, vooral de vrouwtjes. In het bloed van de muizen nam de hoeveelheid onverzadigd vetzuren toe en het glucose metabolisme verstoorde. De samenstelling van receptoren in het bloed, die van belang zijn voor algemene stofwisseling, veranderde ook. “Het is duidelijk dat ftalaten de hormoonbalans verstoren. Zelfs in lage concentraties zorgen ze voor significante veranderingen,” aldus von Bergen. “Hoe deze veranderingen elkaar beïnvloeden en uiteindelijk tot gewichtstoename leiden is nog niet duidelijk.”

Ftalaten worden gebruikt als weekmakers om plastics zacht of flexibel te maken. Onder bepaalde omstandigheden komen ze vrij en kunnen ze worden opgenomen in het lichaam, vooral door wat we eten. Ftalaten komen vooral vrij uit de verpakkingen van vette producten, zoals worst of kaas.
ScienceDaily
Reageer
  • Deel
Druk af