Al sinds 2001 weet de Amerikaanse overheid dat er in het Amerikaanse drinkwater PFAS voorkomen. Deze chemische stoffen, ook wel 'forever chemicals' genoemd omdat ze niet afbreken in het milieu, kunnen gezondheidsrisico's met zich meebrengen, al is nog veel daarover onbekend.

PFAS, poly- en perfluoralkylstoffen, werden sinds de jaren '60 overal voor gebruikt, van teflon pannen tot waterdichte kleding. Ook in Nederland zijn PFAS alomtegenwoordig. Dankzij het 'Tijdelijk Handelingskader' dat minister Stientje van Veldhoven vorig jaar zomer doorvoerde, werd PFAS een gevleugelde afkorting in Nederland die synoniem werd met een nagenoeg totale bouwstop. Na talloze protesten versoepelde Van Veldhoven de norm om bouwen in Nederland weer mogelijk te maken, maar daarmee zijn de PFAS de grond nog niet uit.

In de Verenigde Staten is van normering nog geen sprake. Er 'wordt aan gewerkt'. In 2018 schatte de U.S. Environmental Protection Agency dat 110 miljoen Amerikanen met PFAS 'besmet' zouden kunnen zijn. Het rapport werd, onder druk van de regering Trump, niet gepubliceerd. EWG ontdenkte dat die schatting wel eens veel te laag zou kunnen zijn. "Het is vrijwel onmogelijk niet met PFAS verontreinigd water te drinken," zegt David Andrews van EWG op Reuters.

EWG bemonsterde het kraanwater op 44 plekken in 31 Amerikaanse staten. Op slechts 1 locatie (Meridian, Mississippi) werden geen PFAS aangetroffen. Het water komt daar uit 215 meter diepe bronnen. Gemiddeld werd er een mix van 6 of 7 verschillende PFAS aangetroffen. Op 34 plekken waar EWG PFAS aantrof, was die verontreiniging niet door de federale of staatsautoriteiten bekend gemaakt.
  • Deel
Druk af