PFAS is een verzameling van zo'n 6.000 moeilijk afbreekbare chemische stoffen. In de jaren 60 werden de stofjes overal in toegepast, ze hebben namelijk water- en vuilafstotende kwaliteiten. Het zit in teflonpannen, regenjassen en zelfs in bakpapier. Maar, zo weten we sinds de affaire bij Chemours in Dordrecht, de stofjes (zoals PFOA en GenX) zijn schadelijk voor onze gezondheid en het milieu.

Reden voor het RIVM een nieuwe norm voor te stellen, en het ministerie om die norm te gaan toetsen én toe te passen. Sinds 8 juli mag in de natuur en in landbouwgrond niet meer dan 0,1 microgram PFAS per kilo droge grond voorkomen.

In 85% van de onderzochte grondmonsters wordt de norm overschreden
Die norm blijkt onmiddellijke en grote gevolgen te hebben voor grondverzetbedrijven, grondmakelaars, grond- en grindafgravers, hoveniers, bouwbedrijven, baggeraars en transporteurs. In 85% van de onderzochte monsters wordt namelijk de norm overschreden. Branche-organisatie Cumela sloeg vorige week alarm: "Waar moeten we heen met onze mensen en onze grond?" Volgens een enquête vreest de sector nog voor het einde van het jaar zesduizend mensen te moeten ontslaan en dreigt voor 25 tot 30% van de werkgevers over een maand al een faillissement, schrijft Trouw.

De Branchevereniging Bouwend Nederland meldt dat er sinds juli "honderden bouw-, bagger- en waterbouwprojecten stil zijn gelegd door provincies, gemeenten en waterschappen." De Nederlandse Vereniging voor Waterbouwers schat het omzetverlies op zo'n €900 miljoen.

Afgelopen vrijdag vond er overleg plaats tussen de sector en de staatssecretaris. Van Veldhoven sprak van een constructief overleg. Van Veldhoven: "PFAS is echt rotzooi, breekt niet meer af. We hebben het RIVM gevraagd wanneer die stof precies effect heeft op de gezondheid. Aan die norm houd ik me. Ik vind het heel belangrijk dat we de gezondheid waarborgen. Met elkaar moeten we op zoek naar wat er nog wél onder die normen kan, want daar is best veel onduidelijkheid over. Daardoor liggen er misschien nodeloos projecten stil. Dat willen we allemaal voorkomen." Het ministerie gaat samen met de branches op zoek naar manieren om wel werkzaam te kunnen blijven.
Dit artikel afdrukken