21
Fotocredits: 'Waterfles', Pixabay via Pexels

Flash Dagelijkse KostDrink je fleswater, dan drink je plastic

In een 1-liter waterfles zitten gemiddeld 240.000 deeltjes plastic, ontdekten Amerikaanse onderzoekers. Dat is 100 keer zo veel als eerst gedacht, aldus Phys.org.

Door middel van een nieuwe laser-techniek genaamd 'Raman scattering microscopy' konden de onderzoekers nanodeeltjes, dat zijn deeltjes die kleiner zijn dan 1 micrometer, identificeren in het water. Eerdere studies zijn niet verder gekomen dan het identificeren van microplastics, deeltjes met een afmeting tussen 5 millimeter en 1 micrometer. Het algoritme wist ook te bepalen uit welke van de 7 veel voorkomende plasticsoorten, zoals PET en polystyreen, een nanodeeltje bestaat.

De onderzoekers bekeken 25 1-liter waterflessen van 3 supermarkthuismerken in de VS. Ze ontdekten dat de flessen 110.00 tot 370.000 plasticdeeltjes bevatten, waarvan 90% nanoplastic, de rest was microplastic. Verontrustend was de vaststelling dat de 7 plastic soorten die de onderzoekers konden identificeren slechts ongeveer 10% uitmaakten van alle nanodeeltjes in de monsters; ze hebben geen idee wat de rest is. Als dat ook allemaal nanoplastics zijn, kunnen er tientallen miljoenen nanoplastics in een liter zitten.

De ontdekking is zorgelijk, want juist nanoplastics kunnen onze cellen en ons bloed binnendringen omdat ze zo klein zijn. Nanoplastics kunnen ook door de placenta in de bloedbaan van een ongeboren kind terechtkomen en de hersen-bloedbarrière doorbreken. De effecten van nanoplastics op de gezondheid zijn nog onbekend.

Phys.org - Bottled water can contain hundreds of thousands of previously uncounted tiny plastic bits, study finds, 10 jan 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Frank Buurman
  • #1
  • 10 jan '24
  • 15:17

Het was al jaren bekend dat dat slakjes groeiend op de binnenkant van een PET fles al na 2 dagen toenemende hormonale groei afwijkingen gingen vertonen....

Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #2
  • 10 jan '24
  • 19:08

Geen prioriteit. Als de CO2 maar omlaag gaat is het aller aller belangrijkste. Plastic opeenstapeling in de cellen en ook als bonus nog door de bloed hersenbarrière biedt namelijk ongelooflijk nieuwe kansen voor Big Pharma en haar aandeelhouders.

Frank Buurman
  • #3
  • 11 jan '24
  • 12:22

Over CO2 gesproken Theo Jonkhart : kool(fosfor bij Cola)zuurhoudend water (fris) heeft een extra verwekend effect op de snel moleculen afstotende PET.
Probeer een PET fles in de afwasmachine schoon te maken... er blijft niets van over. Slechtere verpakking niet denkbaar behalve PVC.
Uiterst zorgwekkend... ook met zicht op de 3e Wereld, die helemaal omgeswitcht is (moest) tot plastic.

En recyclede PET met nóg meer uitstoot?
Allemaal deel van de vernietigende fossiele overmacht.

Fréderique Pruim
Fréderique Pruim Redactie Foodlog
  • #4
  • 11 jan '24
  • 16:14

“Hoe dat plastic in het water komt is nog de vraag”, vertelt hoogleraar Juliette Legler van de Universiteit Utrecht aan RTL Nieuws.

Producenten van fleswater kunnen hun eigen productieproces nalopen om te kijken waar het plastic vandaan komt, maar het plastic kan ook door natuurlijke afbraak in het water terecht zijn gekomen. Plastic is immers overal. Het indeuken van het flesje of de dop er op en af schroeven kan al plastic loslaten.

Ironisch genoeg kan het plastic ook in het water terechtkomen door de plastic filters die worden gebruikt om het water zogenaamd te zuiveren, aldus Phys.org.

Jeroen van Buuren
Jeroen van Buuren Food- en agri-economie
  • #5
  • 12 jan '24
  • 10:01

Iedere keer als ik een bidon vul voor sporten (mountainbike, racefiets) denk ik ook van hmm. En dan er in knijpen om hem leeg te drinken tijdens activiteit.

De zachte wand bidons vermijd is sowieso. Zou dit bio-bidon een correct alternatief kunnen zijn?

Metalen bidons op mtb is eigenlijk geen optie. Die rammelen er toch wel uit.
Op racefiets zit je algauw met kleur (worden warm) en begint er altijd wel iemand over gewicht.

Hoe ervaren sporters onder Foodloggers dit?
Sander Koning Labadie
Annika de Jong
Dominique Vrouwenvelder
Bianca van der Ha
en anderen?

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.