De Commissie MER publiceerde haar toetsingadvies bij het Tweede Nationaal Waterplan (NWP2).

Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu stelt het NWP2 vast voor de periode 2016-2021. In het NWP2 wordt het strategische waterbeleid voor de komende periode bepaald. Het plan moet dan ook voorzien in de maatregelen die nodig zijn om Nederland te laten voldoen aan de doelstellingen van de Europese Kaderrichtlijn Water.

Onvoldoende
Nederland blijkt tekort te schieten. De maatregelen die ons land neemt om het water schoner te maken, zijn onvoldoende, zegt voorzitter Marieke van Rhijn van de commissie. Volgens haar duurt het nog jaren voor de afvalstoffen die niet ons water thuishoren daaruit verdwenen zijn. Ze noemt met name meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen die afkomstig zijn uit de landbouw. Daarnaast wijst ze op microplastics en medicijnresten.
"De verbeteringen die in de pijplijn zitten, zijn onvoldoende om te voldoen aan de afspraken die we erover gemaakt hebben voor 2017. Dat lijkt heel ver weg, maar er zou nog veel meer moeten gebeuren en dat is onvoldoende in het Waterplan opgenomen", aldus Van Rhijn op BNR.

Van Rhijn stelt dat "de politiek betere afwegingen moet maken tussen economische (landbouw)belangen en de maatregelen die noodzakelijk zijn om het water écht schoner te krijgen". Daarmee stelt ze de vraag of economische landbouwbelangen ecologische waterbelangen te boven gaan.

Het kan ook anders worden geformuleerd: is het economisch haalbaar om Nederland intensief te gebruiken voor alle typen van activiteit die we hier nu uitoefenen?

Fotocredits: 'Dutch landscape', Wilco Schippers
Dit artikel afdrukken