Vorige week bracht de Huffington Post het Amerikaanse onderzoek naar bestrijdingsmiddelen op groenten en fruit door de milieu/actieorganisatie EWG in de media. Op hun 'Dirty Dozen' ranglijst prijkte de appel bovenaan, in 99% van de appelmonsters was een gewasbeschermingsmiddel aangetroffen. Nu.nl, dat het bericht overnam, vroeg bij de NVWA hoe het in Nederland gesteld is.

Volgens de NVWA is de Nederlandse situatie niet te vergelijken met de Amerikaanse: 'Ongeveer 99 procent van het fruit en groente voldoet aan de wettelijke eisen voor resten van landbouwgif. In de enkele gevallen waarbij resten worden aangetroffen, is de hoeveelheid zo laag dat de effecten op de gezondheid bijna altijd verwaarloosbaar zijn', meldt nu.nl.
Daar waar overschrijdingen worden geconstateerd, is dat meestal bij uit Zuidoost Azië, China, Kenia, Suriname, Turkije en de Dominicaanse Republiek geïmporteerde groenten en fruit. In getallen: bij ruim 8000 monsters (tussen 2011-2013) werden 62 overschrijdingen van de gezondheidsnorm vastgesteld, dat is 0,8%.

Het bericht op nu.nl verwijst naar de bestrijdingsmiddelensite van het Voedingscentrum voor 'consumenten die meer willen weten'.
Dit artikel afdrukken