Volgens de NVWA is de Nederlandse situatie niet te vergelijken met de Amerikaanse: 'Ongeveer 99 procent van het fruit en groente voldoet aan de wettelijke eisen voor resten van landbouwgif. In de enkele gevallen waarbij resten worden aangetroffen, is de hoeveelheid zo laag dat de effecten op de gezondheid bijna altijd verwaarloosbaar zijn', meldt nu.nl.
Daar waar overschrijdingen worden geconstateerd, is dat meestal bij uit Zuidoost Azië, China, Kenia, Suriname, Turkije en de Dominicaanse Republiek geïmporteerde groenten en fruit. In getallen: bij ruim 8000 monsters (tussen 2011-2013) werden 62 overschrijdingen van de gezondheidsnorm vastgesteld, dat is 0,8%.
Het bericht op nu.nl verwijst naar de bestrijdingsmiddelensite van het Voedingscentrum voor 'consumenten die meer willen weten'.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Eerste gedachte: geruststellend bericht. In tweede instantie: nieuwsgierig naar de achtergrond: Hoe is de steekproef samengesteld? Hoe effectief wordt er gecontroleerd?
Ik geloof de NVWA natuurlijk graag, maar hoe betrouwbaar is deze uitspraak gegeven dat deze instantie slechts 75 werknemers heeft, en daarmee zowel de volledige vleesindustrie, landbouwsector en horecasector moet controleren?