Vorige maand bracht het Amerikaanse Monsanto een bod uit van $ 45 miljard op Syngenta. Syngenta is 's werelds grootste fabrikant van gewasbeschermingsmiddelen, Monsanto de grootste zadenproducent. Gecombineerd zouden beide bedrijven zich kunnen meten met chemiereuzen als BASF, Bayer en Dow Chemical.

BASF overweegt bod
Syngenta wees het bod van Monsanto af. Het bedrijf voorzag te veel problemen met de mededingingsregels. Inmiddels zou BASF zelf ook belangstelling hebben, meldde persbureau Reuters woensdag.

BASF zou ook bedrijfsonderdelen van Syngenta kunnen kopen die Monsanto moet afstoten om mededingingsissues te omzeilen
BASF zou al met zakenbanken in overleg zijn over een mogelijk bod. Op de beurs van Frankfurt leidde het nieuws tot een koersdaling. Beleggers geven daarmee aan een eventueel bod niet te zien zitten. "Een biedingenoorlog met Monsanto zou wel eens duur kunnen zijn en dat bevalt beleggers niet", aldus een beurshandelaar.

Onderdelen
Monsanto en Syngenta zouden achter de schermen nog in gesprek zijn om te bezien of de mededingingsobstakels omzeild kunnen worden. Overigens spelen die ook voor BASF een rol, schrijft het FD. De krant besluit: "BASF kan ook op een andere manier een rol spelen in de overnamestrijd. De Duitse chemiereus zou volgens analisten ook bedrijfsonderdelen van Syngenta kunnen kopen, die door de mogelijke nieuwe eigenaar Monsanto moeten worden afgestoten om de mededingingsautoriteiten gunstig te stemmen."

Fotocredits: 'BASF', Martin Roell
Dit artikel afdrukken