Volgens The Guardian wil Monsanto zijn hoofdkantoor van St Louis in Missouri verhuizen naar het Verenigd Koninkrijk. Dat zou plaats moeten vinden rond de overname van Syngenta en tevens een belastingdeal moeten opleveren die gunstig is voor aandeelhouders omdat een Europees Monsanto minder nationale belastingen hoeft te betalen dan nu het geval is. Bovendien zou het bedrijf als het Syngenta overneemt zijn naam willen wijzigen.

Monsanto ontkent echter dat de constructie gemotiveerd wordt door de legale vormen van belastingontduiking voor internationaal opererende bedrijven die Europa biedt
Daarmee zou er dus een geheel vernieuwd Monsanto ontstaan: een bedrijf met een nieuwe naam, dat minder belasting het bedrijf uit laat lekken en om die reden 'Europees' wordt.

De belastingconstructie zou lijken op gunstige ontsnappingsroutes zoals onder meer Starbucks en Ikea die gebruiken om zo weinig mogelijk belasting te betalen. Monsanto ontkent echter dat de constructie gemotiveerd wordt door de legale vormen van belastingontduiking voor internationaal opererende bedrijven die Europa biedt. De Europese signatuur zou, zo noteert het bedrijf, 'additionele synergieën' opleveren.

Syngenta maakte gisteren duidelijk nog steeds niet in te willen gaan op het overnamebod van Monsanto. De Amerikanen boden $ 2 miljard bovenop hun eerdere bod. Het bedrag zou worden uitgekeerd als de Mededingingsautoriteiten een eventuele overname zouden afwijzen. Syngenta zegt immers van mening te zijn dat een combinatie van beide ondernemingen niet aan de orde is omdat de autoriteiten de overname zullen afwijzen.
De tijd zal leren of dit spel of serieus is. Ook voor Syngenta is zo'n break-up fee veel geld. Indien Monsanto doorzet met zijn biedingen op Syngenta, zullen uiteindelijk de aandeelhouders beslissen over de deal.

Fotocredits: Monsanto, Enkhuizen, Karen Elliot
Dit artikel afdrukken