Wetenschappers breken zich er steeds opnieuw het hoofd over. Is rode wijn nu wel of niet gezond Helpt het tegen hart- en vaatziekten, of kanker, of allebei? Recent werden de gezonde eigenschappen zelfs helemaal naar het rijk der fabelen verwezen.

Uit een nieuw onderzoek, verschenen in The Journal of Nutritional Biochemistry, zou blijken dat een van de rode kleurstoffen de lever helpt sneller vet te verbranden. Dat is spannend nieuws, omdat het zou betekenen dat obese mensen hun gewicht mogelijk beter in de hand kunnen houden door blauwe druiven te eten, hun sap of rode wijn te drinken.

Geen afval-middel, wel middel tegen levervetting
Het onderzoeksteam bracht vier chemische stoffen - die van nature voorkomen in blauwe Muscadine-druiven - in contact met in het laboratorium gekweekte menselijke lever- en vetcellen. Eén van deze stoffen (ellagisch zuur) bleek de groei van vetcellen drastisch af te remmen en de omzetting van vetzuren in de levercellen op een hoger plan te brengen.

Onderzoeksleider Neil Shay, van de Oregon State University, stelt dat je deze stoffen niet als 'wonderlijk afvalmiddel' mag beschouwen. "We hebben niet geconstateerd, en dat verwachtten we overigens ook niet, dat deze stoffen een gunstige invloed zouden hebben op het lichaamsgewicht", zegt hij in ScienceDaily.
Maar de verhoogde vetverbranding in de lever zou wel de leverfunctie van mensen met overgewicht kunnen verbeteren. "Als we een voedingsrichtlijn zouden kunnen ontwikkelen om de schadelijke opstapeling van vet in de lever te verminderen met gewone voedingsmiddelen zoals druiven, zou dat mooi zijn", zegt Shay over het nieuwste onderzoek.

Ook bij muizen effect op vetstapeling in lever
Shay verrichtte eerder onderzoek naar muizen, die hij extracten van Pinot Noir druiven voerde. Sommige muizen kregen normaal muizeneten voorgezet, met 10% vet. De overige muizen kregen 60% vethoudend voer te eten. Daar aten ze hun buikjes meer dan rond aan, dus ze werden dik, ontwikkelden vette levers en zelfs diabetes. Shay gaf de helft van de vetrijk etende muizen druivenextract, in een portie die vergelijkbaar is met een tros druiven per dag voor een mens. De druifmuizen stapelden minder vet op in hun lever, en hadden lagere bloedsuikerspiegels dan de muizen die geen druifextract kregen. Ook in deze proef bleek het ellagische zuur de drijvende kracht achter de betere lever- en bloedwaarden te zijn. De waarden van de druifextractmuizen lagen bijna op hetzelfde niveau als die van de controlegroep.

Toch maar een extract?
Shay schaart zich nadrukkelijk bij degenen die willen weten wat bepaalde voedingsmiddelen bijdragen aan onze gezondheid. "Als je boodschappen aan het doen bent, en je weet dat een bepaald soort fruit goed is bij een bepaalde aandoening die je hebt, zou je dan dat fruit niet willen kopen?" Over of dat fruit in de vorm van wijn ook nog gezond is, laat hij zich - waarschijnlijk wijselijk - niet uit. Ook zegt hij niets over het hoge suikergehalte van druiven. Misschien leidt het onderzoek dus tot een pilletje met natuurlijk druivenschilextract.

Fotocredits: 'Grapes', Quinn Dombrowski
Dit artikel afdrukken