Afgelopen vrijdag antwoordde minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking op Kamervragen van SP en PvdD naar aanleiding van een reconstructie die Follow the Money maakte van het Nederlandse TAFTA-beleid in 2012. TAFTA is de voorloper van vrijhandelsverdrag TTIP. Follow the Money liet zien dat het TTIP-verdrag door het verhullende TAFTA-beleid van het kabinet in een stroomversnelling is geraakt. Verhullend, want de Tweede Kamer werd destijds niet volledig geïnformeerd over de inzet van Nederland.
De inzet van Nederland staat beschreven in interne documenten van het Ministerie van Economische Zaken (destijds verantwoordelijk voor handel) uit mei 2012. Uit de documenten, verkregen door een Wob-verzoek, blijkt dat het toenmalige demissionaire kabinet-Rutte I aangaf van TAFTA een ‘prioriteit’ te maken, dat de inzet bij dit toekomstige verdrag volgens het kabinet ‘volledige liberalisering’ is, en dat het verdrag van toepassing moet zijn op ‘alle sectoren’.
Volgens Follow the Money bluft Ploumen. Ze beweert dat de Kamer volledig op de hoogte is gehouden, terwijl dat klaarblijkelijk niet het geval is.
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Voedselwaakhond foodwatch start een emailcampagne tegen minister Liliane Ploumen, om de 'voorlopige toepassing' van CETA te voorkomen.
Volgens foodwatch heeft Ploumen de Tweede Kamer "verkeerd ingelicht over de omstreden handelsverdragen CETA en TTIP. Dat concludeert voedselwaakhond foodwatch vandaag op basis van een analyse van uitspraken die de minister deed tijdens het laatste debat over CETA. De minister verzekerde de Tweede Kamer dat Europese standaarden niet van tafel zouden worden geveegd met CETA en TTIP. Een internationaal team van wetenschappers concludeerde afgelopen maand echter exact het tegenovergestelde!"
In het persbericht bij de emailactie schrijft foodwatch: Uit de analyse van de verdragsteksten blijkt echter iets heel anders. Daarin stellen de onderzoekers dat het voorzorgsbeginsel juridisch gezien onvoldoende beschermd is in CETA en TTIP en bestaande verdragen niet toereikend zijn. Het voorzorgsbeginsel wordt in de bijna 1600 pagina’s van CETA niet eens één keer expliciet genoemd. "Minister Ploumen heeft de Kamer hierover verkeerd ingelicht."
De Europese Commissie wil CETA - waarover de onderhandelingen zijn afgerond - zo snel mogelijk invoeren. Daarom stelt de EC voor CETA 'voorlopig toe te passen'. De Tweede Kamer bespreekt dat in september.
"CETA voldoet niet aan de eisen die Nederland heeft gesteld. Europese standaarden zijn niet veilig in dit verdrag. Wij roepen minister Ploumen op om nu zo snel mogelijk afstand te nemen van CETA en TTIP en om de voorstellen van de Europese Commissie om CETA voorlopig toe te passen te blokkeren", besluit foodwatch. De teller van de emailactie is op dit moment de 3.100 voorbij.