De Spaanse kartelwaakhond sloeg begin deze maand toe. In totaal kregen 11 bedrijven ruim 88 miljoen euro aan boetes opgelegd voor deelname in een melkkartel.

Kartel bepaalde wat melkprijs ging doen
In het kartel werd tussen 2000 en 2013 gevoelige marktinformatie verhandeld over aankoopprijzen en voorraden van rauwe melk. Daardoor konden de betrokken bedrijven zelf bepalen wat de melkprijs moest doen. 'De bedrijven gingen hier zelfs zo ver in, dat de prijzen op regionaal en nationaal niveau lang van te voren werden geformuleerd. Tijdens een van de vergaderingen spraken de bedrijven het doel uit “om 2011 af te sluiten met prijzen die ongeveer acht procent boven de prijzen van 2010 liggen”', citeert Vilt het rapport van de Spaanse mededingingsautoriteit.

Te lage boetes
Het totale boetebedrag is € 88,2 miljoen euro. Danone Spanje moet € 23,2 miljoen op tafel leggen, Nestlé € 10,6 miljoen en Lactalis € 11,6 miljoen. Ook Capsa, Puleva en Pascual moeten miljoenen op tafel leggen. Hoewel de boetes fors uitvallen, is er ook kritiek op de Spaanse kartelwaakhond. Zowel de politiek als de zuivelsector vinden dat de boetes nog wel hoger mogen zijn, gezien het feit dat de karteldeelnemers naar schatting € 800 miljoen aan de afspraken hebben verdiend. Dat geld is gestolen uit de portemonnee van consumenten die bedot zijn met prijzen die lager hadden moeten zijn.

Frankrijk: huismerk-yoghurtkartel
Daarna was de Franse mededingingsautoriteit aan de beurt. In Frankrijk blijkt tussen 2006 en 2011 een 'yoghurt-kartel' te hebben gespeeld. Eind 2011 heeft Yoplait daarover aan de bel getrokken bij de kartelwaakhond. Yoplait had kort daarvoor te maken gekregen met een nieuwe meerderheidsaandeelhouder, het Amerikaanse General Mills.
Dat geld is gestolen uit de portemonnee van consumenten die bedot zijn met prijzen die lager hadden moeten zijn
De prijsafspraken hadden betrekking op zuivel die onder het huismerk van de diverse supermarkten verkocht werd. Dat betreft in Frankrijk 92% van de retailomzet aan yoghurt, verse kaas, verse room en desserts. In 2013 ging er voor € 5 miljard aan deze producten over de toonbank.
Het kartel maakte afspraken over algemene prijsverhogingen per categorie huismerkzuivel. Doordat het kartel zich op huismerken richtte, bleef zuivelconcern Danone buiten spel. Danone produceert merkzuivel.

Grootste boete voor Lactalis
Yoplait hoeft door zijn klokkenluidersrol geen boete betalen. Maar Senoble-Senagral (dat meteen bekende, en zijn boete zag halveren) moet nog altijd € 46 miljoen op tafel leggen, Novandie € 38,3 miljoen, de joint venture van Lactalis en Nestlé € 56,1 miljoen, Lactalis zelf € 4 miljoen, Maître Laitiers du Cotentin € 22,9 miljoen, Yeo Frais € 12 miljoen euro en een viertal kleinere samen ook nog eens € 13,4 mijloen. Het totale boetebedrag in Frankrijk bedraagt € 192,7 miljoen, schrijft Les Echos. Het zwaarst beboete bedrijf, Lactalis, heeft aangekondigd in beroep te gaan.

Fotocredits: 'Yaourt Nature', _SoFie
Dit artikel afdrukken