Microsoft zou werken aan een systeem dat automatisch volgt wat de winkelende consument in zijn wagentje of mandje legt. Daarnaast zoekt het bedrijf naar manieren om smartphones zo te gebruiken dat klanten niet meer langs de kassa hoeven. Een team van 10 tot 15 mensen van het Amerikaanse softwarebedrijf werkt aan het project, schrijft Reuters op basis van zes bronnen rond het bedrijf.

Met supermarktketen Walmart voerde het techbedrijf al gesprekken over een mogelijke samenwerking, zeggen de bronnen. Ook andere winkelketens zou het techbedrijf al op de hoogte hebben gebracht van de ontwikkelingen. Microsoft lijkt de concurrentie aan te willen met de geautomatiseerde supermarkten van Amazon die een nieuwe standaard in de markt zetten. De techniek is een wapen in de strijd om de toegang tot de consument via bestaande winkeliers. Logisch dus dat Amazon concurrentie krijgt.

Kassaloze Amazon Go
Amazon opende in januari de eerste kassaloze Amazon Go in Seattle. Met hun smartphone komen klanten langs de toegangspoortjes en vervolgens houden camera's en sensoren bij welke boodschappen ze pakken en terugleggen. Om naar buiten te gaan hoef je niet langs de kassa, de rekening betaal je via je creditcard. Amazon wil dit jaar nog twee nieuwe filialen openen in Chicago en San Fransisco.


Concurrentiestrijd
Met het systeem van Microsoft kunnen andere supermarktketens de concurrentiestrijd met Amazon aangaan. Want Amerikaanse concurrenten experimenteren nu vooral met, de in Nederland veelvoorkomende, handscanners als antwoord op Amazon. Concurrenten kunnen het zich niet veroorloven de ontwikkeling te negeren, zegt Gene Munster, hoofd onderzoek bij durfinvesteerder Loup Ventures. "'Dit is de toekomst voor betalen in supermarkten", aldus Munster. Munster schat de Amerikaanse markt voor kassaloos winkelen op $50 miljard. Het is nog niet duidelijk hoe snel Microsoft de technologie op de markt brengt. Volgens een van de betrokkenen is de grote uitdaging om de technologie zo betaalbaar houden dat het voor winkeliers uit kan. Microsoft zelf wil niet reageren op het nieuws.

Albert Heijn
In Nederland experimenteert Albert Heijn ook al met kassaloos winkelen. De komende jaren wil de supermarktketen 80 kassaloze buurtwinkels openen. Spar University heeft zelfs geheel kassaloze winkels. Bij onze zuiderburen startte Colruyt vorige week met kassaloos winkelen in vier winkels van dochterketen Spar. Ook Carrefour experimenteert met een kassaloos systeem. Deze systemen gaan alleen minder ver. Je skipt er alleen de wachtrij bij de kassa mee door bijvoorbeeld via een betaalapp te betalen en producten zelf te scannen.
Dit artikel afdrukken