Nederland verliest de zogeheten derogatie en is door minister Piet Adema in problemen gebracht omdat hij dacht dat er nog wel een tijdje bemest zou mogen worden op stroken aan de randen van akkers. Dat mag niet van Brussel, want de water- en milieukwaliteit moeten omhoog.
Het gaat nu vermoedelijk om 50.000-100.000 hectare; dat is al snel zo'n 5% van totale landbouwareaal in ons land. Straks gaat het om het totale areaal van 1,8 miljoen hectare.
Volgens De Boer zullen de water- en millieukwaliteit dalen omdat boeren kunstmest zullen gaan gebruiken. Met dat nieuws bereikt hij inmiddels de nationale pers via het als wat rechts-populistische te boek staande kanaal van Marianne Zwagerman. De vraag is wie gelijk heeft. Want een wetenschapper, denken we, weet hoe het zit. Maar hoe weet je nou wat waar is als wetenschappers om de waarheid strijden?
Komt niet zo vaak voor dat ik Zwagerman retweet. Maar het risico is aanwezig dat dit ons 2x voor de voeten loopt. 1. Financieel en 2. Als je dit als boer al overleeft en de waterkwaliteit niet beter wordt komt de overheid weer langs. https://t.co/Dp1ikBW947
— Jos Verstraten (@jos_verstraten) January 26, 2023
Weer beleid van de overheid dat wetenschappelijk onderbouwd averechts gaat werken. De uitspoeling van kunstmest is hoger als van organische mest volgens het onderzoek van de WUR.
Dus over vier jaar komt Europa nog eens langs omdat de waternormen niet voldoen door dit averechtse beleid.
De toestand van de bodem gaat ook nog eens achteruit omdat organische mest beter is.
In het land der blinden is eenoog koning.