De Amerikaanse journaliste Arielle Duhaime-Ross schrijft op The Verge over gezondheid, wetenschap en 'vreemde zaken' die haar opvallen. Met haar kritische blik nam ze het nieuwe gezondheidsplatform van Apple, de HealthKit, onder de loep.

Gezondheidsplatform HealthKit
Apple investeerde het afgelopen jaar, in de aanloop naar de lancering van de Apple Watch, opvallend in het aantrekken van experts op het gebied van gezondheid, quantified self en sensoren. Met de Apple Watch moest er een heel nieuw scala aan mogelijkheden om je gezondheid bij te houden bijkomen. Met de HealthKit, het platform dat de gegevens en data van allerlei fitness en gezondheidsapps overzichtelijk bij elkaar zet, wordt een belangrijk deel van die belofte ook waargemaakt (zelfs al is de launch met iOS 8 enigszins de mist in gegaan).
Je kunt bijvoorbeeld tracken wat je alcoholpromillage is of je groeicurve automatisch vastleggen. Ook kan de HealthKit je helpen bij te houden wanneer je je medicijnen moet innemen of hoe vaak je je inhalator gebruikt. Je kunt er in laten vastleggen hoeveel zout of calorieën je binnenkrijgt, en of je energiebalans in orde is. Je kunt zelfs je hele zelf-geregistreerde dossier zó bij je dokter 'inschieten'.

Helft wereldbevolking over het hoofd gezien
Maar al die knappe koppen die Apple dat fraaie geïntegreerde platform hebben helpen realiseren, lijken een essentieel gezondheidsaspect over het hoofd te hebben gezien. Een aspect dat de helft van de wereldbevolking raakt. Je kunt namelijk met de HealthKit niet je menstruatiecyclus bijhouden, stelde Arielle vast. En met haar een groot aantal vrouwen die op de social media dit 'foutje' breeduit aan de kaak stelden.

Er zijn namelijk al volop period tracking apps op de markt. Veel vrouwen gebruiken een menstruatie- en vruchtbaarheids-app op hun smartphone. Is het niet voor hun vruchtbaarheid, dan toch wel voor het voorkomen van bloedvlekken in hun jeans. "Het is een Quantified Self gegeven dat heel veel vrouwen bijhouden. Maar misschien is dat nog niet zo bekend aan de kant van de techneuten en ontwikkelaars", voegt Lisa Kennelly, Marketing Community Manager voor de menstruatiecyclustracker Clue daaraan toe.

'Basic metric of human existence'
Menstruatiecycli zijn voor Apple mogelijk een 'ver-van-mijn-bed-show'. Het bedrijf blijkt namelijk te bestaan uit grotendeels male caucasians, blanke mannen. Toch heeft Apple van meet af aan niet onder stoelen of banken gestoken dat het bedrijf uiterst serieus was over de breedte en diepte van zijn Quantified Self aanpak; daarom haalde het immers al die specialisten, medici incluis, aan boord. Je zou dan ook verwachten dat menstruatie onmogelijk vergeten kan zijn. Daarom is het raar dat een van de meest 'basic metrics of human existence' voor Apple niet bestaat. Het bloed dat vrouwen maandelijks verliezen, lijkt onder het tapijt van de HealthKit te zijn geveegd.

Al eeuwen
Vrouwen houden al eeuwen hun cyclus bij. Ook vandaag nog zijn er vrouwen die hun momenten om wel of geen sex te willen, baseren op hun cyclus. Dokters vragen hoe het met de menstruatie zit. De hormonale veranderingen die met de puberteit en menopauze gepaard gaan zijn ontegenzeggelijk gezondheidsissues. Ook al komen ze alleen bij vrouwen voor, betekent nog niet dat ze aan de kant geveegd kunnen worden. Lisa Kennelly staat te trappelen om Clue's app in HealthKit te integreren. Dat blijkt echter problematisch. Voor de dagelijkse lichaamstemperatuurmeting zou het zó kunnen. De registratie van andere, voor de vruchtbaarheidscyclus essentiële factoren (gemiddelde duur van de cyclus, van de menstruatie, pijn, symptomen, dag van ovulatie), blijkt echter niet te zijn voorzien in de HealthKit. Dat is gek, vindt Duhaime-Ross, die besluit: "Is het dan werkelijk teveel gevraagd dat Apple de gezondheid van vrouwen en de zoutinname van de mensheid gelijk behandeld?"

Fotocredits: de Clue-app, helloclue.com
Dit artikel afdrukken