Het traditionele Mediterrane dieet kenmerkt zich door hoge gehaltes aan olijfolie, fruit, noten, groenten en granen, een beetje wijn bij het eten, matige hoeveelheden vis en gevogelte en weinig zuivel, rood vlees, bewerkt vlees en snoep. In verschillende grote studies is inmiddels vastgesteld dat dit dieet gunstig effect lijkt te hebben op hart- en bloedvaten. Omdat geen causale relatie tussen de werkzame onderdelen van het dieet en gezondheidsvoordelen kan worden vastgesteld, schuiven vele voedingswetenschappers en medici deze studies als onvoldoende bewijs terzijde. Daarom pakten Estruch en zijn team het anders aan. Ze zetten een zogenaamd gerandomiseerd onderzoek op naar de effectiviteit van het mediterrane dieet in de preventie van hart- en vaatziekten. Dat betekent dat ze werkten met groepen die gewenste diëten namen en een controlegroep waarbij niet werd ingegrepen in het menu. Dat deden ze bovendien in een onderzoeksgroep van oudere leeftijd met een verhoogd risico op overlijden door hart- en vaatziekten.
Voor hun onderzoek verdeelden ze een groep van bijna 8.000 proefpersonen in drie groepen. De proefpersonen waren mannen en vrouwen tussen de 55/60 en 80 jaar. Bij hun intake (vanaf 2003) hadden ze nog geen hart- en vaatziekten, maar wel type 2 diabetes of minstens 3 van de bekende risicofactoren: roken, hoge bloeddruk, overgewicht of obesitas, of premature kransslagaderproblemen. Groep één kreeg behalve regelmatige training en begeleiding bij hun mediterrane menu extra olijfolie mee (ongeveer een liter per week). De tweede groep kreeg (naast de training en begeleiding) extra noten mee (30 gram per dag). De controlegroep, de derde, kreeg regelmatig non-food cadeautjes. De derde groep functioneerde ter controle van de resultaten in de beide andere en kreeg wel voedingsadvies, maar minder begeleiding. Na drie jaar in het onderzoek is besloten de controlegroep alsnog begeleiding te geven; uiteindelijk bleek dit geen verschil te maken in de resultaten.
Proefpersonen deden mee tot hun zgn. 'end point', het tijdstip waarop ze een hartinfarct of beroerte kregen, danwel overleden.Toen duidelijk werd dat het mediterrane dieet daadwerkelijk gunstige effecten had, gaf de begeleidende 'Data and Safety Monitoring Board' het advies de dataverzameling per 1 december 2010 te stoppen. De Board achtte het onderzoek geslaagd en de stelling bewezen: mediterraan werkt.
De mediaan voor de periode gedurende welke proefpersonen werden gevolgd lag op 4,8 jaar. In totaal deden zich tijdens die periode 288 'primary-outcome' gevallen voor: waarvan 96 in de olijfoliegroep (3,8 procent), 83 in de notengroep (3,8 procent) en 109 in de controlegroep (4,4 procent). Volgens de onderzoekers mag dit worden als een relatieve risicovermindering van ongeveer 30 procent bij mensen met een hoog risico op een hartaandoening. Ook constateerden zij dat het risico op een beroerte significant afnam in de dieetgroepen 1 en 2.
De onderzoekers concluderen: "in deze primaire preventie studie, zagen we dat een energie-onbeperkt mediterraan dieet, aangevuld met extra vergine olijfolie of noten, resulteerde in een aanzienlijke vermindering van het risico op ernstige cardiovasculaire gebeurtenissen bij personen met een hoog risico personen. De resultaten ondersteunen de voordelen van het mediterrane dieet voor de primaire preventie van hart-en vaatziekten."
De redactie van Foodlog vraagt voedingswetenschappers naar hun oordeel: welk gewicht hechten zij aan de bevindingen van dit onderzoek voor de gezondheid van mensen en welke praktische adviezen leiden zij eruit af?
Fotocredits: 'raab flatbread and patates bravas', uitsnede, stumptownpanda
Op 5 januari krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Daar wil ik best wel op reageren. het volgende:
-ik ben niet meer werkzaam en heb na betaling ziektekosten nog 750 euro in de maand over waarvan ik moet wonen leven eten gezin familie kleinzoon etc etc.
-Reizen is moeilijk voor me, ben slecht ter been en langere autoritten (vanaf een uur) zijn problematisch voor me. Ik woon in het zuidelijkste van Zuid limburg, om in E§indhoven te komen moet ik al 100 km naar het noorden rijden. Ik heb wel degelijk het "Friend" gebeuren bekeken. Alles (oa symposium enz.) speelt zich voornamelijk af letterlijk heel ver van mijn bed. De webshops die meedoen aan het "Friends" gebeuren vind ik zelfs na aftrek van de kortingen voor leden nog verschrikkelijk duur gezien mijn inkomen. Alcohol drink ik sowieso niet. Heb vanwege mijn financien allle verenigingen etc. opgezegd. Verschillende met pijn in het hart.
-Ben niet uit deze branche of aanverwante branche afkomstig, ben uitsluitend een ge-interesseerde consument die bij toeval eens op deze dite is uitgekomen.
- Wil best naar mijn inkomen en gevoel een donatie doen (uit sympathie, leuke site) maar zal geen 60 euro zijn, meer symbolisch. Maar dan ben ik geen "Friend" zoals andere die wel (gemakkelijk) die minimale 15 euro per kwartaal / 60 euro per jaar kunnen steunen. Dan krijgt Foodlog 2 soorten vrienden, de "beteren" die vanaf 60 euro betalen en die voordelen krijgen en de mindere die dat niet (kunnen) betalen die dan geen voordelen krijgen. Vriendschap (en liefde) is niet te koop, weet ik (uit ervaring helaas, sex wel), daarom zal ik het ook nooit proberen.
Vind u mij / mijn reacties of professioneel nivo niet passen(d) in of voor dit forum dan begrijp ik dat, en zal niet meer reageren. Even goede vrienden, het is uw, jullie forum.
Sjeufke, waarom ben je nog geen Friend? Klik eens op die balk die je steeds wegdoet en maak wat over voor al dat lees- en praatplezier zodat het kan blijven bestaan!
Dat is trouwens een oproep aan iedereen hier.
Ben nog niet zo lang lid bij deze club hier. En mij langzaam aan het "inlezen".
Overigens vind ik het thema best nog wel aktueel en interessant. Vandaar.
Zag van de week een documentaire. Binnen 25 jaar zijn wij halve robots, dan hele met de hersens nog in de "machine", en de volgende stap zou zijn volledig virtueel met virtuele werelden. Dan is dat gedoe van eten en gezondheid sowieso afgedaan.
Deze "beweging" noemt men transhumanisme!
Grappig die reactie na 2 jaar. Wat blijft : het MD is is gezond en lekker. Niks geforceerd aan. En Rutte & co werken bepaald niet toe naar een honderdjarige maatschappij.... daar moet je tegen de multinationals met al hun food, verpakkingen, chemie en onnatuurlijke praktijken ingaan en dat doen maar weinige politci.
Denk dat we in al die discussies aan een ding voorbij gaan: wij zijn helemaal niet bedoeld door moeder natuur om oud te worden. Voor het voortbestaan van de mensheid is een leeftijd van 35-40 jaar voldoende. Als jong volwassene (vanaf 14 jaar of zo, een reeks kinderen op de wereld zetten en die groot (14) brengen zodat die ook weer "heen gaan en zich vermenigvuldigen".
Eigenlijk willen we moeder natuur foppen, en daar komt het probleem. Want egaal wat je ook eet, die 40 haal je nagenoeg met ieder dieet, met ieder soort voedsel of voedingspatroon. Of dat nu veel fruit is, alleen vis of vlees. Maar wij willen meer, wij willen het onderste uit de levensjaren-kan. En dan moet je misschien toch VEEL minder kjken naar de natuur en naar de oermensen en culturen van heel lang geleden. Die super oude en wijze mannen van vroeger (Merlijn de tovenaar bv) zijn net zo oud als nu de jonge senioren. En dat waren toen uitzonderingen, en nu hebben we er eigenlijk teveel van, waardoor men de AOW leeftijd optrekt en zal blijven optrekken. Persoonlijk schat ik, voor zover mijn schatting iets waard is, dat we straks een jaar of 115-120 worden en tot ons honderste moeten blijven werken. Zeker met Rutte die nu al de bejaardenhuizen afschaft. En dat is nog maar het begin, let op mijn woorden.
Dus, bedenk goed wat je je nou eigenlijk wenst!