imageMeatless-is-klaar-om-toe-te-happen: Meat& Meal besteedt aandacht aan Jos Hugense van Meatless.

Enkele grote vleesbedrijven in Nederland gaan hun producten bewerken met de nieuwe vleesvervangende grondstof Meatless. Meatless is een puur plantaardige vezel die gebruikt kan worden in tal van vleesproducten. Medio augustus ging Meatless in productie. Voorlopig wordt 60 ton per week geproduceerd. Hugense wil echter groeien naar 200 ton per week.

Welke Nederlandse bedrijven gaan werken met Meatless, houdt Hugense nog even stil. Hij wil wel kwijt dat er nóg 153 bedrijven in Europa op dit moment Meatless in hun producten testen. Meatless is wat Hugense betreft hét antwoord op een steeds groter groeiende consumentengroep die bewust leeft. ‘Die mensen eten niet alleen minder vlees vanwege hun gezondheid, maar ook uit milieuoverwegingen. De productie van een kilo vlees is veel milieubelastender dan de productie van een kilo plantaardig eiwit’, stelt Hugense.

Is dat nou zo? Ik zou zeggen dat juist bewust levende mensen weten dat vlees van met zorg behandelde dieren helemaal geen probleem is.

Volgens mij vergist Hugense zich en is zijn markt vele malen groter dan hij denkt: het product is goedkoper dan vlees en daarom uiterst geschikt als 'meat for the masses': gezonder, goed van smaak en nóg goedkoper ook. Zo blijft ons een boel dierenleed en kwalitatieve schande bespaart.

Zo bezien vind ik Meatless niet alleen een prachtige innovatie, maar ook een product dat getuigt van goede smaak!
Dit artikel afdrukken