'Misstanden'
Sinds vorige week staat McDonald's in Rusland onder druk. De Russische consumentenbeschermingsautoriteit Rospotrebnadzor heeft naar aanleiding van geconstateerde misstanden op het gebied van hygiëne vier vestigingen van McDonald's in Moskou gesloten. Vervolgens zijn er nadere inspecties aangekondigd bij vestigingen van de fastfoodketen in het hele land, met ook elders sluitingen als gevolg.

De sluitingen vallen samen met berichten dat ook een Burger King-vestiging moet sluiten en dat er insectide zou zijn aangetroffen in Jack Daniel's Tennessee Honey Whiskey waardoor deze uit de schappen is genomen in de Oeral.

Is hier sprake van een 'stiekeme merken-boycot'?
Foodlog vroeg het zich al af, en overige media beginnen het zich af te vragen: is hier sprake van een stiekeme boycot van (iconische) Westerse merken? Na de afkondiging van de ban op agrarische bulkproducten uit de EU, VS, Noorwegen, Australië en Canada zouden de Russische autoriteiten nog een andere manier hanteren om het Westen te 'straffen', zonder dat er sprake is van officiële sancties - die het risico op tegensancties met zich mee brengen.

Uiteraard ontkennen politici dit in alle toonaarden. In de Moscow Times een fraai stukje 'heen-en-weer' uitspraken. Het Russische standpunt is duidelijk: het is Rospotrebnadzor, de toezichthouder die misstanden ontdekt, en dat kan natuurlijk niet zonder gevolgen blijven.

Russen staan achter Poetin
De reactie van McDonald's (en Burger King en Jack Daniel's) ligt dan ook voor de hand: 'niets om je zorgen over te maken, wij lossen het op en gaan door met onze expansie. Het is alleen wel erg jammer voor al die (Russische) werknemers en franchisehouders die hierdoor hun werk en inkomen kwijt raken'. Dat laatste appel op de Russische gevoelens lijkt aan dovemansoren gericht. Ondanks licht tot sterk stijgende voedselprijzen (tot 60% in uithoeken van het uitgestrekte Rusland), staat maar liefst 84% van de Russen achter Poetins ban op Westerse voedingsmiddelen, zo blijkt uit een poll. Volgens The Moscow Times verwachten de meeste Russen dat de ban tot meer Russische producten op de schappen gaat leiden en dat de Russische landbouweconomie zich er door zal versterken.
Dit artikel afdrukken