Drie maanden lang was McDonald's grootste vestiging in Rusland, die op het Poesjkinplein in Moskou, gesloten. De sluiting gebeurde op last van de Russische voedselveiligheidsautoriteiten, die er onhygiënische toestanden en werkwijzen aantroffen. Vandaag gaat het restaurant weer open.

Vergelding voor sancties
De andere twee Moskouse vestigingen die dicht moesten, gaan respectievelijk deze maand en in januari weer open, liet woordvoerster Svetlana Polyakova weten op Bloomberg.
De Moskouse vestigingen hebben een opfris- en moderniseringsbeurt ondergaan. Officieel was tekortschietende hygiëne het struikelpunt waar de voedselautoriteiten over vielen. Waarnemers zijn er echter zeker van dat het werkelijke motief is gelegen in vergelding voor de Europese en Amerikaanse sancties tegen Rusland.

Nog 6 sluitingen
Na de eerste sluitingen zijn er bij McDonald's ongeveer 250 extra inspecties uitgevoerd, meldt Polyakova. Zes restaurants blijven vooralsnog gesloten, McDonald's is tegen die sluitingen in beroep gegaan. Ook speelt er nog een rechtszaak waarbij de Russische consumentenwaakhond Rospotrebnadzor McDonald's gedaagd heeft voor besmette producten en een onjuiste vermelding van het aantal calorieën in de burgers en shakes. McDonald's heeft 440 restaurants in Rusland (35.000 wereldwijd).

Fotocredits: Daniel Kruczynski
Dit artikel afdrukken