Uit alle aanmeldingen heeft de vakjury de genomineerden geselecteerd. Vanaf 1 december kunnen consumenten hun favorieten kiezen.

Felicia de la Houssaye: “Maza is een familiebedrijf dat sinds eind jaren negentig verse hoemoes, falafel en dips maakt. De producten worden in de keukens van Maza met liefde gemaakt. Een groot deel van de productie bestaat nog uit handwerk. Niet alleen de kikkererwten worden met de hand uitgezocht, ook de specerijen worden met de hand afgewogen. Iedere dag produceert Maza in zijn keukens in Zaandam, in Winkelcentrum Stadshart in Amstelveen en de Foodhallen in Amsterdam verse hoemoes en spreads in meer dan 25 smaken.”

Zo werken we met verse knoflook, de beste en relatief veel tahina voor een smeuïge touch en gebruiken we de allerlekkerste kikkererwten
“Maza krijgt de laatste jaren veel waardering voor zijn producten. In verschillende consumententests scoren we hoog op kwaliteit en smaak. Dit komt door de manier van bereiding. Zo werken we met verse knoflook, de beste en relatief veel tahina voor een smeuïge touch en gebruiken we de allerlekkerste kikkererwten. Laatst ontstond er rumoer dat we een laag percentage kikkererwten zouden gebruiken. Onjuist, want het gaat erom op welk moment in het proces je dat percentage meet en de meetmethode die wordt gehanteerd. Een andere misvatting is dat men denkt dat hoe meer kikkererwten je in hoemoes stopt, hoe beter het is. Het gaat om de perfecte balans. Op smaak en kwaliteit doen we geen concessies en op deze punten scoren wij dan ook het allerhoogst.”

Nvdr: Maza hoemoes naturel bestaat voor 37% uit kikkererwten, en de tomaat basilicum hoemoes voor 32%. Ter vergelijking, de AH huismerk hummus bevat bijvoorbeeld 63% kikkererwten. In een artikel van het AD waarin verschillende soorten vergeleken werden gaf Maza aan met een droger zelfgemaakt halffabricaat van kikkererwten te werken. Als er minder water in je kikkererwten zit kan je inderdaad minder gram gebruiken om dezelfde hoeveelheid eiwitten, vezels en smaak toe te voegen.


Met welk product is Maza genomineerd?
“We zijn genomineerd met hoemoes met gedroogde tomaatjes en basilicum, met 25% minder zout dan de standaard variant. Door deze zoutreductie is ons product interessant geworden voor mensen die (moeten) letten op hun zoutinname en voor kleine kinderen.”

“Hoemoes is een veelzijdig product. Het wordt vaak gezien als vegetarisch broodbeleg; heerlijk op een broodje met een plakje kaas of met gegrilde groenten. Hoemoes is ook ontzettend lekker om mee te koken! Gebruik hoemoes als saladedressing, op een wrap of als basis voor een pastasaus.”

Door deze zoutreductie is ons product interessant geworden voor mensen die (moeten) letten op hun zoutinname en voor kleine kinderen
“We gebruiken kikkererwten die voor ons product het beste zijn. Daar waar de kikkererwten voldoen aan onze kwaliteitseisen, kopen we ze in, het liefst zo dichtbij mogelijk. Wij voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen en hier wordt dan ook ieder moment op gecontroleerd.”

Waarom hebben jullie de hoemoes met minder zout ontwikkeld?
“We zijn gestart met het verminderen van zout, vanwege de trend van zoutreductie en de groeiende vraag naar producten met minder zout. In 2017 zijn we begonnen met het ontwikkelen van een less salt-variant van onze reguliere hoemoes. Deze werd goed ontvangen, zonder dat dit ten koste ging van de verkoop van onze standaard hoemoes.”

“De tomaat basilicum is een populaire smaak. Reden voor ons om ook hiervan het zoutgehalte te verlagen, met behoud van smaak en kwaliteit. Om de smaak van het product zoveel mogelijk te behouden, hebben we kruiden en specerijen toegevoegd. Uit smaaktesten, met onder meer influencers, bleek dat meer zoutreductie ten koste zou gaan van de smaakbeleving. Regelmatig worden onze producten microbiologisch getest, zodat wij een veilig product aan de consument kunnen garanderen tot het einde van de houdbaarheidsdatum.”

Welke kritiek krijg je te horen en hoe ga je daarmee om?
“Waarom we niet gelijk het zoutgehalte van ons hele assortiment zouden verlagen. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Zoutreductie mag niet ten koste gaan van de kwaliteit en smaak van onze producten. We werken er op dit moment hard aan om in de toekomst meer van onze producten met minder zout aan te kunnen bieden.”
Breng je stem uit

Verdient deze nominatie jouw stem? Ga naar de stemwebsite en kies daar jouw favorieten.
Dit artikel afdrukken