Labour-leider Jeremy Corbyn verwoordde het ronduit zo: "Niets is veranderd."

Theresa May blijkt van plan door te gaan met haar pogingen haar oorspronkelijke brexit-deal goedgekeurd te krijgen door het parlement. Ze gaat daarom in gesprek met haar eigen partijleden, haar gedoogpartner DUP (Democratic Unionist Party) en de oppositie.

De politiek commentator van The Guardian vatte May's Plan B als volgt samen:




Vorige week leed premier May met haar deal een historische nederlaag. Na de ronde gesprekken wil May verder onderhandelen in Brussel voor enige verzachting, met name van de verguisde 'backstop'. Dat is het mechanisme dat een harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland moet voorkomen.

Onder (tijds)druk wordt alles vloeibaar
May lijkt te hopen dat de tijdsdruk parlementsleden zal doen inzien dat haar deal nog altijd beter is dan een no-deal-vertrek uit de EU. In een reconstructie hoe het zo ver heeft kunnen komen, beschrijft De Volkskrant dat 'luisteren' en 'in gesprek gaan' niet May's sterkste kanten zijn. "De tweede, volgens Brussel nog grotere, blunder van May, was haar onwil in gesprek te gaan met Labour in een poging een meerderheid te vinden voor een Brexitakkoord."

Halsstarrigheid
Die houding leidde tot de situatie dat er op dit moment voor geen enkel alternatief een meerderheid is te vinden in het Britse parlement. May zette bovendien de deuren nog verder dicht, door een tweede referendum af te wijzen, net als uitstel van de brexit-datum.

De halsstarrige houding van de premier begint het Britse bedrijfsleven danig parten te spelen, meldt Bloomberg vandaag: financiers hebben geen trek om te investeren in Britse ponden uit angst voor een no-deal-brexit die de economie onvermijdelijk zal schaden.

Labour zet deur voor tweede referendum op een kier
Maandagavond zette de Britse oppositiepartij Labour voor het eerst de deur op een kier voor een mogelijk tweede referendum, meldt De Standaard. Tot nu weigerde Jeremy Corbyn zich over die optie uit te spreken. Onder druk van zijn parlementsleden diende hij maandagavond een amendement in om het Lagerhuis te laten stemmen over een alternatief brexit-akkoord, waarin Groot-Brittannië met de EU een douane-unie zou vormen.


Dit artikel afdrukken