Dat blijkt uit een nieuwe studie in The Lancet. Eerdere studies wezen al uit dat bariatrische chirurgie kan helpen om op korte termijn van diabetes type 2 af te komen. Dit nieuwe onderzoek keek of het effect van een operatie ook na 5 jaar nog stand hield en of de patiënten dus op langere termijn nog diabetesvrij waren.

Volgens de onderzoekers duidt dit erop dat een maagverkleining op de lange termijn effectiever is voor obese patiënten met type 2 diabetes, dan een dieet en medische begeleiding
Behandeling met medicijnen niet effectief
De 60 proefpersonen die meededen aan het onderzoek werden random ingedeeld. Ze kregen ofwel een medische behandeling, of ze ondergingen een van 2 mogelijke chirurgische ingrepen. De operatie liet mensen afvallen. Hun spijsvertering ging anders werken. In de helft van de gevallen bleven de geopereerde patiënten gedurende 5 jaar helemaal diabetesvrij. 80% van de geopereerde patiënten blijkt zijn bloedsuikerspiegel uitstekend onder controle te kunnen houden. Ze vertoonden minder hartproblemen, een lager medicijngebruik en over het algemeen een hogere kwaliteit van leven. Van de patiënten die met medicijnen en dieet behandeld waren, bleef niemand diabetesvrij.

Volgens de onderzoekers duidt dit erop dat een maagverkleining op de lange termijn effectiever is voor obese patiënten met type 2 diabetes, dan een dieet en medische begeleiding. Wel verdient het aanbeveling bloedsuikerniveaus te blijven monitoren, omdat in de periode tussen 2 en 5 jaar bij verschillende patiënten een terugval optrad.

Experts noemen diabetes 2 de 'Pest van de 21e eeuw' en de resultaten opmerkelijk, meldt de BBC. De operatieve behandeling zou voor meer mensen toegankelijk moeten zijn.

Fotocredits: 'Diabetes Test', Victor
Dit artikel afdrukken