Volgens de onderzoekers duidt dit erop dat een maagverkleining op de lange termijn effectiever is voor obese patiënten met type 2 diabetes, dan een dieet en medische begeleidingBehandeling met medicijnen niet effectief
De 60 proefpersonen die meededen aan het onderzoek werden random ingedeeld. Ze kregen ofwel een medische behandeling, of ze ondergingen een van 2 mogelijke chirurgische ingrepen. De operatie liet mensen afvallen. Hun spijsvertering ging anders werken. In de helft van de gevallen bleven de geopereerde patiënten gedurende 5 jaar helemaal diabetesvrij. 80% van de geopereerde patiënten blijkt zijn bloedsuikerspiegel uitstekend onder controle te kunnen houden. Ze vertoonden minder hartproblemen, een lager medicijngebruik en over het algemeen een hogere kwaliteit van leven. Van de patiënten die met medicijnen en dieet behandeld waren, bleef niemand diabetesvrij.
Volgens de onderzoekers duidt dit erop dat een maagverkleining op de lange termijn effectiever is voor obese patiënten met type 2 diabetes, dan een dieet en medische begeleiding. Wel verdient het aanbeveling bloedsuikerniveaus te blijven monitoren, omdat in de periode tussen 2 en 5 jaar bij verschillende patiënten een terugval optrad.
Experts noemen diabetes 2 de 'Pest van de 21e eeuw' en de resultaten opmerkelijk, meldt de BBC. De operatieve behandeling zou voor meer mensen toegankelijk moeten zijn.
Fotocredits: 'Diabetes Test', Victor
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Van de 4 mensen met een maagverkleining die ik ken hebben er twee ernstige complicaties gekregen. Dat is een heel wat hoger % dan de 0 die in de Lancet wordt gerapporteerd. Nu is mijn "prior" wellicht ongebruikelijk hoog, maar die in de Lancet is in ieder geval te laag. Geen rekening houden met nadelige effecten die bekend zijn is gewoon een ernstige onderzoeksfout. Dat bij de 20 betreffende patiënten in hun onderzoek geen complicaties optraden is gezien de kleine groep een gelukkig toeval, meer niet. Dat kun je niet veralgemeniseren.
@Peter, we zitten op één lijn. Medicatie die je bloedglucose stabiel poogt te houden is geen streven naar remissie van DM2 of naar meer gezondheid.
Het schema heb ik er ter illustratie bijgeplakt voor meelezende belangstellenden. Het laat zien dat ook al een weinig afwijken van de gewenste bloedglucose waarden al bijdraagt aan een verkorting van de levensverwachting.
Euhh dat de levensverwachting langer is dan met slechte risicofactoren ? Uiteraard maar zijn gebaseerd op die risico factoren in 2009 en dus 'aanname' en 'model-verwachting'. De meest recente meta-analyses en langdurig vervolgen van t2dm laat ziet dat de realiteit geen verschil toont, zeker niet met intense medicatieve aanpak!
Dank Peter,
Ik wist niet dat het zo ernstig was. Ik heb een schema gevonden met daarin de levensverwachting uitgezet tegen een aantal risicofactoren. Daarin is duidelijk te zien dat als de bloedglucose beter gereguleerd wordt, je langer leeft.
schema levensverwachting bij diabetes type 2
De andere factoren laat ik even buiten beschouwing, omdat die volgens mij een cascade is na gezond leven, waardoor afvallen, waardoor meer bewegen etc.
@Marian, dat is wel de realiteit helaas. "Care as Usual" of "Standaard Behandeling" geeft nauwelijks tot geen effect op HbA1c richting streef laat staan normaal waarde. Medicatie wordt alleen maar hoger/meer. En zelfs met intense 'medische begeleiding' en een strakke glucose regulatie (schommelingen laag etc) neemt de leefverwachting van een type 2 diabeet niet echt toe, gemiddeld 10jaar jonger dan niet-diabeet!