Het FD schreef in zijn printeditie over het opmerkelijke succes van luxe merken als LVHM, PPR (Gucci, Yves Saint-Laurent) en L'Oréal in deze crisistijd. Niet alleen houden deze bedrijven hun mondiale miljardenomzetten op peil, ook weten ze hun omzet en winst te doen groeien met cijfers van 10 tot 21 procent. De veelal Franse luxemerken realiseren dit op basis van hun meerwaarde, gebaseerd op 'de echte Franse smaak'. Consumenten blijken daar wereldwijd - maar vooral in Azië - veel geld én geduld voor over te hebben. Ze staan in de rij voor een dure tas die nog gemaakt moet worden.

Is dat een teken van decadentie en de economische opkomst van andere wereldregio's?

Ook de gewone Europeaan wil luxe. In de De Standaard (printeditie) verscheen deze week een artikel onder de titel 'Premiumisation of de democratisering van de luxe'. Johan, John en Jeannette kiezen voor 'kleine luxe'. Geen nieuwe auto of exclusieve tas maar wel net iets betere koffie, of luxe thee. Dat geldt zeker in België, waar de crisis bij de middenklasse minder zwaar aankomt dan in Nederland omdat automatische loonindexering in dat land de koopkracht op peil houdt.

Die kleine luxe moet dan wel echt meerwaarde bieden. 'In deze tijden is het is het moeilijk om kopers te lokken met marketingtrucs. De consument gaat voor eerlijkheid, authenticiteit: duurder én beter', zegt Gino van Ossel in De Standaard. Hij geeft het voorbeeld van het 'premium private label' van Delhaize, Taste of Inspirations. Als er daarvan een camenbert naast de gewone huismerkcamembert in het schap ligt, mag dat niet dezelfde kaas zijn. 'Die [Taste of Inspirations] zal met meer ambacht gemaakt zijn, met betere producten, met meer zorg. Als het fake is, dan werkt het gewoon niet.'

Armer wordende rijke Europeanen blijken in crisistijd behoefte te hebben aan producten met een emotionele waarde, waarmee ze zichzelf verwennen en wellicht troosten. Het uitbundige showgedrag met een nieuwe auto of dure jas verdwijnt, het 'kleine genieten' van lekker thuis je huis gezellig maken en daar voor jezelf leuke belevingen organiseren wint aan belang. 'Het is best mogelijk dat een gezin de hele week door klassieke Douwe Egberts in een filterzakje pleurt, maar in het weekend de Nespresso bovenhaalt', schrijft De Standaard. Of dat het investeert in een nieuw luxe-apparaat: de T-Special, de high-end automatische theezetmachine van Nestlé - nespresso voor thee. Of zijn crisisgevoel te lijf gaat met premium... toiletpapier.

Fotocredits: Louis Vuitton - Monogram collection, uitsnede, thinkretail
Dit artikel afdrukken