Vanmorgen bleek brancheorganisatie LTO Nederland zich nadrukkelijk in het protestkamp te scharen. Voorzitter Albert Jan Maat schrijft een brief op poten aan de Franse ambassade.
Maat hint in zijn brief dat het 'Koop Frans'-beleid wel eens verkeerd zou kunnen uitpakken, als andere landen daardoor juist Franse producten gaan boycotten'Koop Frans' ontoelaatbaar
In de brief stelt Maat dat de Franse regering de boeren hun gang laat gaan en niet ingrijpt. "Men moet afblijven van personen en goederen maar de acties worden op hun beloop gelaten. Dat kan natuurlijk niet", citeert het FD. Ook is hij fel tegen de Franse maatregel om scholen en overheidsdiensten alleen nog Frans vlees te laten inkopen. "Deze oproep is in strijd met alle afspraken die er zijn over de gemeenschappelijke markt. Er ontstaat op deze manier een sfeer waarin producten uit andere landen van hogerhand het stempel "fout" krijgen. Dat is absoluut ontoelaatbaar."
Maat hint in zijn brief dat het 'Koop Frans'-beleid wel eens verkeerd zou kunnen uitpakken, als andere landen daardoor juist Franse producten gaan boycotten. Een Spaanse vakbond heeft dat al gesuggereerd, aldus het FD.
'Boeren weerbaarder maken'
De Franse regering zou de boeren juist moeten helpen weerbaarder te worden. "Er moet beter gekeken worden naar andere exportmogelijkheden. Ook met Rusland valt te praten, want elk lidstaat kan zelf onderhandelingen beginnen over de bestaande boycotmaatregelen van Moskou. Maar met een "eet Franse waar"-actie of het opkopen van partijen melk of vlees los je het probleem niet op", aldus Maat.
Dat het slechtste wat je kunt doen: boeren tegen boeren opzettenHet voornemen van de Franse regering om de veehouders met €600 miljoen tegemoet te komen, kan wel door de beugel volgens Maat. "Dit plan bestaat voornamelijk uit schuldsanering en dat kan als je de voorwaarden eerst voorlegt aan de Europese Commissie. Wij hebben in Nederland iets soortgelijks gedaan met de tuinbouw in 2010."
'Boeren tegen boeren opzetten'
Volgens Maat laat Frankrijk kansen liggen. "Wat we zeer betreuren is dat ze niet samen met anderen optrekken om de situatie van boeren in Europees verband te verbeteren”, zegt Maat op BNR. "Dat het slechtste wat je kunt doen: boeren tegen boeren opzetten”, besluit hij.
Fotocredits: Albert Jan Maat, LTO
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
# Jarno: Waar het mij om gaat is dat het anders kan. Ook die positieve ontwikkeling moeten we onder de aandacht blijven houden. Als we dat niet doen, dan zijn er maar twee mogelijkheden binnen het boeren vraagstuk: ofwel meegaan in de oneindige schaalvergroting voor goedkope massaproductie of wel de ontwikkeling inslaan naar hoogwaardige niche produkten die aanslaan bij de consumenten en waarin zij consumenten/burgers in mee participeren.
Uitgaande van de statistieken van CRV zal de melkveehouderij binnen 50 jaar uit Nederland verdwenen zijn en bij een gemiddelde dierbezetting van 750 stuks melkvee zijn er binnen 40 jaar nog 1800 grootfarmers"" over. Het is maar wat je wilt. Dit is geen Ot en Sien verhaal. Het zijn controleerbare cijfers met deze mogelijke extrapolatie.
Het is voor boeren ook een grote hinderpaal om onder contract te moeten werken. Buiten de landbouw wordt er ook onder contract gewerkt inclusief een afspraak over de beloning.
Boeren moeten hetzelfde doen. Onder contract werken, maar dan zonder een afspraak over de beloning.
Het is al een hete zomer en die wordt nog warmer als de gemoederen blijven oplopen. Dan lees ik dat de Franse samenleving sympathie heeft voor de boerenacties. De vraag is 1 of dat wel zo is en 2 hoe lang die in stand blijft als La France a.s. zwarte zaterdag en masse naar hun vakantiebestemming wil via de péage en daar dan brandende banden en blokkerende tractoren treft.
Nu hebben de Franse boeren de reputatie dat ze graag in actie komen en dankzij de slappe knieën van Hollande lijken ze wederom te worden beloond. Maar wie maakt de rekening op van reputatieschade voor toute La France: toerisme, import en export, handelsrelaties, de EU.
We zijn zo hard op weg om van de Europese Unie een Europese Ruïne te maken.
Henk, met alle respect, het blijft een Ot en Sien verhaal wat je verkoopt!
"Particulieren kunnen voor een aantal euro's participeren in zijn hoeve"
Eén gemiddelde boeren hoeve in NL heeft algauw een investeringscapaciteit van, laten we zeggen, 200.000 euro nodig?
Gedeeld door een "aantal" euro's resulteert in een klantenbestand van minimaal 10.000 personen.
Ons dorp kent 5000 inwoners!
Bij ons in het dorp laatst nog een 2e streekwinkel geopend met de fanfare en het hele presidium aanwezig. Nu nog geen 2 maand later (en in het hoog seizoen ook nog!) klagen beide dat er geen droog brood te verdienen is met de winkel!
Kortom van de gemiddeld aanwezige boeren bedrijven in een willekeurige gemeente in ZO Brabant blijft er nog geen 10% in stand. Immers niet ieder dorp zit te wachten op 15 vergaderruimtes, workshop-ruimtes (voor koken met bio-producten) of B&B's met streekeigen producten die vervolgens blijken te komen uit delen van de wereld die onze productie overgenomen hebben!
#11 "VROEGER, toen was het anders en beter. "
Maar het kan ook nu anders en beter! In de Volkskrant van zaterdag jl. las ik een stukje over De Eemlandhoeve, Bunschoten/Spakenburg van boer Jan Huijgen. Particulieren kunnen voor een aantal euro's participeren in zijn hoeve en krijgen als rente uitbetaling in natura, zoals vlees fruit en groenten. Huijgen heeft zo 90 duizend euro opgehaald. "Waar veel boeren kiezen voor "groter, groter, groter"om het hoofd boven water te houden, kiest deze boer voor "breder, breder, breder".dw.z de boerderij is af te huren voor vergaderingen, een boerderijwinkel, restaurant met uitzicht op de koeien in de potstal . Nog een mooie uitspraak: - althans die vind ik mooi- "Je kunt als boer ook klassiek naar de bank gaan voor een lening. Ik dacht: ik ga rechtstreeks naar de burger" en "Hier kopen ze (opa's en oma's) participaties in de Eemlandhoeve , zodat kleinkinderen weer leren waar hun eten vandaan komt.