De politie in de Amerikaanse stad Jersey City (in de staat New Jersey) zet samen met online retailer Amazon 'lokpakketten' in om dieven te ontmaskeren, schrijft Retaildetail. In Amerika is het gebruikelijk om een pakket te bezorgen voor de voordeur, in het portiek. Het is aan de bewoner zelf om de deur te openen en het pakket binnen te halen. Het komt regelmatig voor dat een pakket ‘verdwijnt’. De politie hoopt met de lokpakketten daar paal en perk aan te kunnen stellen.

De lokpakketten worden bewust leeg, op een gps-tracker na, bezorgd. Ook krijgen de huizen een deurbelcamera. De politie vangt een signaal op van de deurbel wanneer het pakket is meegenomen en kan de pakketjesdief volgen via gps. Het systeem blijkt te werken. Een doos met een tracker werd binnen 3 minuten na bezorging gestolen, waarna de dief is opgepakt.

In Nederland kennen we ook lokmiddelen, zoals de lokfietsen die gebruikt worden om fietsendieven te pakken en loktieners om de verkoop van alcohol aan jongeren te controleren.

Het is er Amazon veel aan gelegen dat pakketjes niet zomaar 'verdwijnen'. Zo ontwikkelde de online retailer ook al het slimme slot Amazon's Key, waarbij koeriers de pakketjes gewoon binnen kunnen zetten. Dichter bij huis experimenteert ook Albert Heijn met een slim deurslot voor 'binnenshuis-bezorging', aldus Distrifood. En natuurlijk biedt ook een Pickup Point uitkomst tegen gauwdieven.
RetailDetail - Amazon betrapt pakketjesdieven met lokdozen
  • Deel
Druk af