Amazon Key heet de nieuwe dienst, die alleen beschikbaar is voor leden van Amazon Prime. Voor $250 installeert de Amerikaanse bezorgdienst een slimme camera en een slim slot bij de voordeur. Na het scannen van een barcode geeft de slimme camera een signaal aan het slimme slot, dat de deur ontgrendelt. Bij het vertrek van de bezorger valt de deur automatisch weer dicht. De hele transactie wordt via de camera vastgelegd en is online te volgen.
Behalve pakketjes kan de camera-slot-combinatie ook de schoonmaker, hondenuitlater en familie binnen laten. Al raadt Amazon bij voorbaat af gebruik te maken van de dienst als je huisdier bij de te openen voordeur kan komen.
Albert Heijn, Jumbo, Coolblue en Wehkamp gaan er een hele kluif aan hebben als dit straks ook naar Europa komt. In onderstaand filmpje wordt de nieuwe 'lifestyle' onweerstaanbaar weergegeven:
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Op zakelijk gebied gebeurt wat zij doen al. Op mijn werk hebben we een ruimte waar 's nachts de koerier spullen komt brengen. Vanuit die ruimte kan je verder niet het bedrijf in.
Van enkele klanten heb ik de deurcode, en kan ik na sluitingstijd naar binnen om een bestelling te brengen.
Hans Pollemans , het is hier niet China. Maar ja, privacy is een punt, maar hoe kan je in hemelsnaam nagaan, tussen al die mips en bits, of dat beschermd is? Een e-mail wordt geregistreerd, is opvraagbaar. Het wordt vervelend als jouw profiel bij verzekeraars komt, werkgevers, en doorverkocht wordt. Logiciels kunnen uit de reacties, die we hier afgeven, profielen opmaken. Dat kan te goeder trouw dienen, of niet.
Het één en ander doet mij denken aan 'Homo Deus' van Harari, de high-tech mens in de high-tech omgeving, en waarvoor hij waarschuwde, de nuttelozen.
#4
Dick, niet:
"Hans wat heb je te verbergen", maar.. "Hans, wat heb je te beschermen.."
Er was een tijd dat men hier in het dorp de achterdeur bij afwezigheid open hield, en de autosleutel in het slot. Maar da's echt helemaal voorbij..
(Las vandaag dat er dit jaar een alarmerend schreeuwend tekort aan kerstpakketbezorgers is. Men verwacht nu al giga problemen. Zal de integriteitscontrole tijdens de sollicitatie niet ten goede komen...)
#5 Jan-Peter, Dankzij kritisch digi-consumeren en Norton, valt dat mee. Maar ik vind het geen service om, als ik digitaal de krant 'opensla' en ondanks zeer strakke privacy settings, toch weer advertenties te zien krijg voor een dakkoffer waar ik eerder naar zocht. Google en Microsoft zijn niet waterdicht.
Wel zeer vervelende missers in een 'kritisch' milieu dat ziekenhuis heet, waar interne communicatie rammelt als nooit te voren, meegemaakt. Van niet wederzijds afgestemd advies door anesthesist en chirurg tot dubbele medicatie.
Blijkbaar werken papieren checklists voor veel mensen beter dan digitale.
Een euvel dat je ook in de industrie tegenkomt.
Actueel; gesukkel bij politie, belastingdienst en zelfs de tweede kamer e-adressen zijn een rommeltje.
Wonend op het platteland is #6 online shoppen ideaal, maar de exhibitionistische ijdelheid en jacht op 'likes' (*) van 'les amis de mes amis et leurs amis sont mes amis aussi' is niet om aan te zien.
(*) Het is ook hier een verleidelijk om te checken wie je een duimpje geeft; dat is eigenlijk niet relevant. Je kunt ook aan de berichten zien, in hoeverre je denkwereld die van een ander overlapt.
Daar kan ik ook inkomen Jeroen, ik snap wel dat niet elk bedrijf dat toelaat, maar er zijn tig van andere mogelijkheden, bij bijv wehkamp kun je het ook 's avonds laten bezorgen. Ik heb buren waar ik al een hele lange tijd geen pakjes meer voor aanneem, die hebben elke week wel minstens 2 dingen en ze stonden zo een keer 3x in de week achter elkaar aan de deur met 2 of 3 pakjes of ik die aan wilde nemen, ja tuurlijk, maar bij de 3e keer stop ik er dan toch mee, ben geen pakketten afhaalpunt.
En ik gaf Hans ook een duim, want het gaat niet om het feit of je iets te verbergen hebt, het gaat om het feit dat overheidsinstanties niet alles van je hoeven te weten wat je prive met anderen deelt. Als ik met een kennis over gevoelige zaken wil mailen, dan hoeft alleen zij het te weten en niemand anders, dat is privacy, die willen we heel graag behouden op veel punten. Je zal maar net je gal aan het spuien zijn over iets waar ze juist naar zoeken, terwijl je niks van plan bent, staan ze toch ineens aan je deur omdat je even je mening geeft...........Ik las laatst een artikel dat zelfs artsen bezorgd zijn over die sleepwet, want ook patientendossiers die van huisarts naar ziekenhuis gaan en terug via het internet liggen dan op straat, welke gek kan daar dan weer wat leuks mee uithalen omdat je zo ziek bent? Waar is het arts/patiënten vertrouwen dan heen? Ik ga dan ook tegen stemmen straks met het referendum voor de sleepwet, zal weinig uithalen, zagen we met Oekraine ook, maar dat zijn andere verhalen.
#2 Astrid: Veel bedrijven hebben in het personeelshandboek staan dat prive zaken niet mogen op de werkplek. Daar valt bijv. ook onder het laten bezorgen van pakketjes. Een regel die ik goed begrijp en voorstander van ben.
In mijn vorige baan liep ik samen met 200 collega's s'ochtends langs de receptioniste.
Iedere collega 1 pakje per maand en zie daar hoe druk het aan de balie wordt en welk pakketje is voor wie? En is het fair om mijn collega, de receptioniste, te vragen om te tekenen namens mij voor ontvangst?
Ps: Praktisch alle werkgevers en receptionistes knijpen een oogje dicht als je je verdaagstraktatie laat bezorgen op je werk :-)
Kom op heren in #4 en #5 Hans heeft in #3 gewoon een goed punt.
1) Ja ik heb zaken die niet iedereen van me hoeft te weten. ( dat is iets anders dan dat ik wat te verbergen heb).
2) Mwah, de wetgeving is hier niet helemaal uptodate anno 2017
3) Gelukkig gaan we daar ook zelf over via de overheid en komt er een betere wet
En Hans, Google eens op internet security. Reeds een hoop te koop.
Net zoals we een slot op de deur gekocht hebben en het touwtje niet meer uit de brievenbus hangt.
Weinig aan de hand maar er veranderd wel iets. Want idd technologie omarm ik volledig. Ik zou het niet willen missen Social media en online shoppen!!