Recall op recall
In de dagen daarna buitelden de recalls over elkaar heen. Eerst Vulto Creamery zelf, voor zijn andere kazen. Vervolgens riep voedselproducent Sargento Foods een groot aantal producten terug. Bij kaasleverancier Deutsch Kase Haus was bij een standaardcontrole listeria aangetroffen. Vanaf dat moment breidden de recalls zich als een olievlek uit, omdat Deutsch Kase Haus nog veel meer - niet bekend gemaakte - afnemers beleverde. Uiteindelijk meldde de FDA 190 kaas-recalls. De laatste listeria-recall dateert van vorige week: ruim 20.000 kilo diepvriespizza, onder meer te koop bij Walmart, wordt 'uit voorzorg' teruggehaald.
Overlijdensgevallen
Jaarlijks komen er in de VS 1.600 mensen in het ziekenhuis terecht door een listeria-besmetting en vallen er 260 doden. In de jaren '90 werd listeria vooral gevonden in vleeswaren en hotdogs. De laatste jaren in zuivel en versproducten, zoals zachte kaas, ijs, selderij, kiemgroenten en zelfs meloenen. In 2015 werden er in Europa 2.200 mensen ziek van listeria met 270 overlijdensgevallen tot gevolg.
Listeria monocytogenes is vooral gevaarlijk voor ouderen, jonge kinderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem. Zwangere vrouwen lopen in het bijzonder risico. Listeriose kan tot miskramen, vroeggeboorten en ernstig zieke baby's zorgen. Dat is dan ook de reden dat zwangere vrouwen wordt afgeraden rauwmelkse of zachte schimmelkazen, gerookte vis en rood/rauw vlees te eten.
Paniek
Als je de nieuwslezer op CNN mag geloven, is er sprake van paniek. Verdachte voedingsmiddelen moeten meteen weggegooid worden, in dubbel plastic verpakt, en je kunt maar beter de hele ijskast ontsmetten.
Veilig?
Dat plaatst een hele sector in het verdomhoekje: de ambachtelijke, rauwmelkse kazen, hun makers en verkopers. In Europa geldt 'rauwmelks' als een kwaliteitsaanduiding. Rauwmelkse kazen hebben niet zelden een beschermde herkomstbenaming. In de VS ligt dat heel anders. In veel staten is het verkopen en verwerken van rauwe melk verboden. Reden genoeg voor de American Cheese Society om in een ingezonden brief aan de New York Times te benadrukken dat kaas - juist ook rauwmelkse - een veilig voedingsmiddel is.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Harde rauwemelkse kazen zoals gruyère, comté en vele anderen, vertonen geen listeria besmettingen. Zachte kazen hebben een 2x zo hoog vochtgehalte, worden bij een lage temperatuur bewaard vanwege de snelle rijping, terwijl juist listeria bij lage temperaturen goed gedijt.
Ik houd het vooralsnog bij harde rauwemelkse kaas van koe geit of schaap. Overigens komt listeria ook wel eens bij kaas van gepasteriseerde melk voor.
Kijk eens wat een lekkere rauwemelkse kazen: Fromage au lait cru, vaak met 2x zoveel omega3 vetzuren en veel vitamines vanwege de langdurige verplichte weidegang. Klavers en een heleboel andere kruidachtigen verrijken daarbij de voedingswaarde en smaak.
Doe mij maar minder kaas, maar met hogere voedingswaarde, bereid volgen eeuwenoud beproefd recept en zonder kunstkorst.
Halfharde kazen, zoals Goudse (type) boerenkaas, gemaakt van rauwe melk, vormen geen risico voor listeriosis.
Ik mis die vermelding in de tekst, vandaar dat ik het even noem.
Het advies om als je besmette kaas thuis of in je bedrijf hebt en die wil weggooien om hem dan goed te verpakken, is geen paniek-advies, maar stoelt op het feit dat zowel mensen als dieren in vuilnis graaien en eruit eten. Dat wil de overheid voorkómen.
Morgen 22 maart verschijnt de Digitale Nieuwsbrief VoedselVeiligheid-VMT, met daarin achtergronden bij de besmetting. Natuurlijk nog geen bron gevonden, maar rauwmelkse zachte kazen staan bekend om hun risico's, ook al zijn ze lekker.
Dat gaat dus om zachte kazen, maar niet om de Gouda-types.
christine wipfler , hoewel inderdaad de overgrote meerderheid van de recalls te maken heeft met gepasteuriseerde kazen, zit 'rauwe melk' wel meteen in het hoekje waar de klappen vallen. Dit artikel op Quartz was mijn inspiratiebron.
De listeria-besmetting bij Deutsch Kase Haus werd vastgesteld in de fabriek. Vulto Creamery is nog met de FDA op zoek naar de besmettingshaard.
De woorden: "Ambachtelijk en Amerika" stellen mij gerust. Twee sleutel grootheden van de rampenformule voor voedselveiligheid. In de EU is Listeria redelijk onder controle en in Nederland helemaal. De NVWA heeft er momenteel een speerpunt van gemaakt dat ervoor gezorgd heeft dat er een gigantische inhaalactie gaande is voor wat betreft de beheersing van de Listeria besmetting. Vooral de bedrijven die RTE en RTH producten maken zetten alle zeilen bij. (Ready to Eat en Ready to heat). Microbiologische laboratoria zitten propvol en beleven gouden tijden. Er moet zelfs naar België uitgeweken worden, tot stomme verbazing van onze Zuiderburen.
Deze bacterie komt niet van nature in rauwe melk voor maar komt vanuit een besmetting vanuit de boerderij of bij de verwerker zelf.
Het heeft gewoon met intelligent voedselveiligheids beleid te maken. Iets wat in de VS helaas vaak ver te zoeken is.
Cecile, ik begrijp uit het artikel dat Vulto rauwe kazen het begin was van de golf van recalls. Maar zie daarna alleen maar namen van gepasteuriseerde kazen. De kop van je artikel suggereert dat het zou draaien om rauwmelkse kazen. Dat is dus kennelijk niet zo maar wel heel veel gesneden, geraspte en andere bewerkte kaas. Ik ben wel benieuwd naar de achtergrond van die listeriabesmetting. en voor vullto is van belang waar de oorsprong was: uit de melk (dus van de koe) of herbesmetting tijdens proces. In laatste geval is de problematiek niet anders dan bij de andere partijen.