Deze week koop je streekkoeken, streekbroden, yoghurt uit de Flevopolder, worst uit Drenthe, vleessalade uit Brabant en heuse Hoeksche chips. Wie zegt dat het nep is, kon wel eens bedrogen uitkomen, al zit er ook snoep uit het Oude Holland tussen.
Vraagje: als Lidl in streek gaat, is streek dan volwassen en wordt het eindelijk wat of is het dan uit de mode?
Ik vroeg het culinair journaliste Karin Luiten en Willem Treep van Willem&Drees, verkopers van lokale producten.
Karin Luiten: "Eerst dacht ik, "goh Willem&Drees met verse groenten en fruit bij de Lidl. Wat goed!" Maar het blijkt vooral ‘leuk toeristisch’ spul in een kekke verpakking. Niettemin vind ik het geweldig dat ze bijvoorbeeld de Hoeksche Chips doen. Voor de doorgewinterde culi is 'streek' alweer zo'n beetje voorbij, maar voor het grote publiek is het juist belangrijk om streek onder de aandacht te brengen. Weten waar je eten vandaan komt is wat telt als effect. Maar, Lidl, alsjeblieft, kom niet aanzetten met een onzinproduct als ‘Brabantse gehaktschnitzel’."
Willem Treep: "Door streekproducten stijgt de behoefte aan transparantie. Ik zie dat als een kans. Mensen zullen mensen meer behoefte krijgen aan inzicht in hun voedsel. De meest kloppende verhalen gaan het winnen. Overigens, Lidl 'viert' een week lang streek. Het is net zoiets als een champagneweek bij de Bijenkorf. Het maakt mensen bewust van producten uit de buurt. Ik zou graag aan ze leveren voor zo'n week."
Nee, echt niet. Ik ben niet ironisch. Mode of niet, de geest is uit de fles.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Goed dat Foodlog ook met een open vizier naar Lidl kijkt! Ik ben zelf ook al jaren klant bij de Lidl.
De appelstroop van Canisius is in ieder geval echt limburgs! Ik rij er regelmatig langs als ik terug ga naar mijn roots in Limburg.
Grappig, in de Amsterdamse winkel aan de Stadhouderskade was er niets van terug te vinden. Kennelijk te dicht bij de grachtengordel.
Eem dulijk weden:
Een metworsie uut Drenthe is een KOSTERworst. Die is NOOIT krokant, maar altijd keihard.
Als je ze in Drenthe koopt, dan muj ze soms een paar maanden in de kelder loaten hangen, dan worden ze helemaal dreug.
[even duidelijk zijn metworst uit moet je laten droog]
Vandaag naar de Lidl getogen. Niet op instigatie van het onderhavige, maar omdat ik er een vaste klant ben.
Indien ik niet geattendeerd zou zijn op die suikerzoete, vals gekleurde zoetigheden zou ik er zonder het te willen zien aan voorbij gegaan zijn. Dat heb ik met veel lelijke dingen. Ik zie ze niet, omdat ik ze niet wil zien. Maar ja, nu moest ik. Op dit soort producten heb ik het niet begrepen. Ze kunnen mij niet bekoren. Zeker niet na mijn spoedfoodlogapplicatiecursus over suiker. De aandacht zou helemaal niet aangekaart mogen worden? Die Wilhelmina pepermunten lijken me aardig voor de zondagmorgen. Mijn vrouw deelt deze kerksnoepjes met genoegen uit aan de schare kleinkinderen en hun vrindjes en vriendinnetjes. Daar dus een paar bussen van gekocht. Van de weeromstuit een Fries suikerbrood meegenomen. Lijkt niet op een Fries suikerbrood! Ligt alweer in de kliko. Voor die Friese suikerlatten, de Oranjekoeken en het Oudhollandse snoep zou een rechtgeaarde banketbakker zich toch diep schamen. Dan bleef voor mij over, de Drentsche Metworst. Blijkt de worst niet zo hard te zijn als ik verwachtte. Zou dat komen door de te grove spekken? Of iets met de droging?
Voor mij geen metworst van Lidl. De eksters en kouwen waren er gek op!
Ik heb de producten van Lidl mogen proeven. Het is alweer de 2e keer dat Lidl dit assortiment inzet, als ik het goed heb, dus ‘wegens succes’ geprolongeerd.
Ik moet zeggen, er zitten een paar smakelijke producten tussen. Daar heeft Lidl een neusje voor. De verpakking is wel erg traditioneel. Terwijl deze producten volgens mij ook eigentijds neergezet kunnen worden.
Ik zou het toejuichen als op de verpakking veel nadrukkelijker de producent en de herkomst van de grondstoffen zichtbaar gemaakt wordt. De kenner herkent Hoeksche, dus waarom niet open en bloot.