Tot nu toe worden deze insectentoepassingen 'gedoogd' door de wetgever. Er is immers nog geen overkoepelende Europese regelgeving voor eetbare insecten, zodat ze eigenlijk illegaal in de winkels liggen.
Insecten, algen en wieren: novel foods?
Daar dreigt nu verandering in te komen. Het Europese Parlement debatteert volgende week woensdag over de 'Novel Foods'-regelgeving. Tot verrassing van onder andere de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) neemt de voorgestelde nieuwe regelgeving ook insecten, algen en wieren op de korrel. De wetgever gaat voorbij aan het feit dat krekels, meel- en buffalowormen al jaren op de markt zijn.
Als insecten nu ineens novel foods zouden zijn, is dat volgens de FNLI een 'stap terug'. Novel foods zijn voedingsmiddelen 'die vóór mei 1997 nog niet in significante mate werden geconsumeerd'. Novel foods moeten uitgebreid getest worden op veiligheid en een complexe toelatingsprocedure doorlopen. Dat brengt stapels papierwerk met zich mee en kan wel 4 jaar duren. Volgens de FNLI een kostbare en vooral doelloze onderneming, waar voor de kleinere, innovatieve bedrijven die de insectenmarkt domineren, geen beginnen aan is.
Oproep aan Europarlementariërs
De FNLI trekt dan ook aan de bel. In De Telegraaf zegt Philip den Ouden, directeur FNLI: "Wij vinden dit een buitengewoon rare toestand. Iedereen heeft de mond vol over duurzaam en alternatieve eiwitten. Insecten zijn al jaren op de markt en zijn veilig en nu zouden ze ineens door de hele Brusselse papierwinkel moeten worden goedgekeurd." Via de media én een vandaag aan de Nederlandse Europarlementariërs verstuurde brief, pleit de FNLI ervoor eetbare insecten uit de novel foods regelgeving te houden. Zodat de weg vrij blijft voor duurzame insecteneiwitten. We beginnen immers net te wennen aan sprinkhaanfalafels en wormenburgers.
Fotocredits: Nieuwsgierige Jumboklanten proeven insecten in Amsterdam-Noord, Jumbo
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Het woord 'insecten' bleek pas afgelopen juni ineens in het Novel Foods-voorstel te staan. Dat overvalt de voedingsindustrie nogal. Die is juist bezig met het uitbouwen van het belang van insecteneiwitten in voeding. Zo meldt VMT vorige week nog: "Vivara plant grote kwekerij insecten voor gebruik in foodproducten".
Het insectenkweekbedrijf Vivara, dat nu nog vooral vogelvoer maakt op basis van insecten, wil van Venlo de hoofdstad maken van de Nederlandse insectenteelt voor dierlijke én menselijke consumptie. Het bericht eindigt met "Wanneer de bouw van het miljoenenproject van start gaat is nog niet bekend." Waarschijnlijk kijkt Vivara met heel veel spanning uit naar het debat van aankomende woensdag.
Ik geloof echt niet dat er hier voorzorg uit bezorgdheid voor volksgezondheid aan de orde is. De kans is groter dat er agro- en/of foodindustrie-lobby achter zit. Met machtspolitieke belangen. Het gaat als je niet uitkijkt alleen door als een paar grote jongens er grip en controle op weten te krijgen.
Nou, ergens kan ik regelgeving nog wel begrijpen Harry. Als al die insecten in fabrieken verwerkt worden tot burgers dan kun je in die fabrieken enorm veel besmettingen krijgen, het is juist vaak door het onzorgvuldig schoonmaken van (snij)machines waar E.coli besmettingen enz door komen. Die controle kan ik me nog wel in vinden. Maar besmettingen door gewone insecten die idd al eeuwenlang gegeten worden?
Vandaag nog een flinke uitgegroeide rups uit de bloemkool gevist, die was in de pan terecht gekomen en vond het water blijkbaar warm worden, dus die zat ineens bovenop een roosje. Ik heb hem overigens niet opgegeten, maar uit zijn lijden verlost, maar om dan mijn bloemkool weg te gooien vanwege besmettingsgevaar? Nee hoor, heb er heerlijk van gesmuld
Ja Albert, als iets echt nieuw is. Zoals een nieuw conserveringsmiddel regelrecht uit de laboratoria. Maar sprinkhanen, mopane-larven, en een hele trits zeewieren uit Azie zijn al eeuwenlang door miljoenen mensen proefondervindelijk "gekeurd". Een bevestigingsproefje voor afwezigheid van bekende ziekteverwekkers zoals E.coli, of cholera desnoods, meer een zindelijkheidstest eigenlijk, okee, maar een hele nieuwe regelgeving??
Nou ja, laten we eerlijk zijn: die regelgeving is een voortvloeisel van het door veel kritische burgers geprezen voorzorgsbeginsel en zij is in veel gevallen ook best nuttig. Ook alle voedselnieuwigheden "met namen die een driejarig kind niet uit kan spreken" vallen onder deze regelgeving. Als het gaat om de toelating van een nieuw "E-nummer" dan zouden velen van ons een toelatingsprocedure van vier jaar een schijntje vinden.