Dat is zonde. Enerzijds vanwege de toch al grote afvalbergen, anderzijds omdat we met die schillen niet alleen lekkere dingen kunnen doen, maar ook huishoudelijke klussen handig kunnen klaren. In citrusschilen zitten volop antibacteriële en antimicrobiële stoffen. Het citruszuur maakt korte metten met schimmels en bacteriën, en kan zeepresten en kalkaanslag verwijderen. De Organic Authority zet maar liefst 16 alternatieven voor de vuilnisbak op een rijtje.
Schoonmaken met citrusschillen
1. Vlekkenverwijderaar: eenvoudigweg een paar citroenschillen toevoegen in de afwasmachine om vlekken te voorkomen op glazen en bestek.
2. Citrusazijn: citrusschillen in een pot doen, aanvullen met azijn, week of zo laten staan. Dan filteren, en in een spuitfles overdoen: voilà, zelfgemaakte allesreiniger.
3. Koffiepot schoonmaakmiddel: doe een paar citroenschillen, ijsklontjes en een paar eetlepels zout in een (afgekoelde) koffiepot. Even flink schudden en ronddraaien en de pot blinkt van binnen weer als nieuw.
4. Kalkaanslag en hard water sporen: strooi een beetje zout op een citroenschil en schrob daarmee de muren en deur van de douche. Kalkaanslag verdwijnt als sneeuw voor de zon.
5. Ontsmetten van snijplanken: de antibacteriële werking van citroenschillen komt prima tot zijn recht als je je (houten) snijplank eerst met zout bestrooit en daarna met een citroenschil goed afwrijft. Daarna afspoelen en laten drogen.
6. Stank uit voedselrestenvermalers ('garbage disposal', in de VS heel gewoon, ongeveer de helft van de huishoudens heeft er eentje, maar in Europa niet toegestaan omdat het lozen van vermalen voedselresten op het riool niet mag): maal gewoon een paar citrusschillen en het is gedaan met de stank.
Lekkere dingen met citrusschillen
7. Rasp of schil dunne reepjes van de schil: vries ze in in ijsblokjesvormen en je bent helemaal voorzien voor een lekkere toevoeging aan toekomstige bereidingen. Vaak is in een recept maar één of twee eetlepels rasp nodig voor nét dat vleugje citrus.
8. Droog de schillen in een droogmachine of de oven. Bewaar ze heel in luchtdichte potten of maal ze fijn en gebruik ze als vitamine C poeder in smoothies en gezonde drankjes.
9. Citroen-peper-zout: maal gedroogde schillen fijn tot poeder en meng dit met zeezout en zwarte peper uit de molen. Je kunt de mix gebruiken om vlees of vis mee in te smeren, als kruiderij in salades, op groenten, ovengerechten en waar het je verder maar lekker op lijkt.
10. Zelf bakken: twee voorbeelden die citrusrasp gebruiken (en meteen een prachtige illustratie zijn van de vetarm, glutenvrij, 'organic', low-carb, veganistisch, suikervrij en wat-nog-meer-gekte in de Amerikaanse keukens): Chocolade Sinaasappel Paleo-koekjes en Chocolade Citroen Droomballetjes - zonder oven zijn twee het-water-in-de-mond-doen-lopende recepten.
Nog meer toepassingen voor citrusschil
11. Zelfgemaakte luchtverfrisser: laat een paar sinaasappels met wat specerijen zachtjes pruttelen op een waakvlammetje
12. Bruine suiker zacht houden: een paar sinaasappelschillen trekken het vocht aan en zorgen dat de suiker niet tot klonten verhardt.
13. Natuurlijke spons: gebruik een citrusschil als een ontvettende spons voor de oven, het aanrecht of je afzuigkap.
14. Verander een citrusschil in een kaarsje met een beetje olie en deze uitleg.
15. Scrub: Doe een paar schillen in een zakje van kaasdoek, gaas of desnoods een panty. Stap onder de douche en wrijf lekker met de schillen over je huid om deze op te lichten en te verstevigen.
16. Maak je eigen badolie met deze instructies. Voeg een paar druppels aan je bad toe. De olie zou ontstekingsremmend zijn en je huid verstevigen.
Bij alle hierbovengenoemde manieren om de schillen van citrusvruchten te gebruiken, geldt dat het verreweg de voorkeur heeft biologische, onbehandelde citrusvruchten te gebruiken. In ieder geval voor de toepassingen die met ons eten of onze huid te maken hebben. Geen onbespoten citrus? Dan is het verstandig de vruchten eerst even te weken in water en daarna goed af te boenen onder de warme kraan, om de gebruikte glans- en conserveringsmiddelen eraf te krijgen. Voor je afzuigkap of douchecabine is dat natuurlijk niet zo belangrijk.
Fotocredits: 'Mineola', uitsnede, Andrew Huff
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
De schil van citrusvruchten bevat enorm waardevolle stoffen. Daarover zijn een aantal onderzoeken te vinden. Geraspte citrusschil aan maaltijden toevoegen geeft een sterke meerwaarde. Maar dat geldt ook voor kruiden als rozemarijn, oregano, gember, knoflook en kurkuma. Bewust kokkerellen met kennis van zaken.
Met wassen krijg je nooit het antischimmelmiddel compleet weg. Dus zeker als je de schil gebruikt biologische citrus kopen...
@van der Molen: tijdens de sinaasappeloogsten in Marokko en Spanje is er een goede biologische beschikbaarheid. Daarbuiten kan de kwaliteit minder zijn. Maar hoe vaak ik geen smakeloze of oneetbare mandarijntjes van de supermarkt heb gehad...
Leuk artikel.
De tip van het gebruik van de vriezer is voor mij erg belangrijk.
Het gaat er dan om om een aantal tegelijk te behandelen, anders zet het voor mij geen zoden aan de dijk (het is nogal een gedoe om de schil -hopenlijk- redelijk schoon te krijgen).
Tip: Een leuke -en erg simpele- manier om je ellebogen zacht en soepel te houden:
Neem 2 helften van een uitgeknepen citroen (limoen etc.) en zet in elk een elleboog voor ca 15 min. Succes gegarandeerd.
Ik blijf een aantal vragen voor mijzelf aan citrusfruit overhouden (schil: ook biologisch; + mandarijnen in zijn geheel, waarop ik geen goed antwoord krijg.)
Misschien iets voor een andere draad?
leuk artikel, maar kom maar eens aan lekkere biologische sinaasappels