Omega-3-supplementen zouden een positief effect hebben bij de behandeling van depressie. Dat concluderen Australische onderzoekers van de Western Sydney University op basis van een overzichtsstudie die maandag gepubliceerd werd in het vakblad World Psychiatry.

De onderzoekers keken in totaal naar 33 onderzoeken over de invloed van voeding en voedingssupplementen op psychische klachten. De meeste supplementen, waaronder foliumzuur en vitamine B12, bleken geen effect te hebben op geestelijke aandoeningen. Omega-3 zou daarentegen een goede aanvulling zijn bij de behandeling van depressie.

Maar volgens Marc Molendijk, depressieonderzoeker aan de Universiteit van Leiden, is het effect van welk dieet of supplement ook bij de behandeling van depressie zeer klein, ook van omega-3.

De Australiërs zouden gecorrigeerd hebben voor het gegeven dat onderzoeken met een positieve uitkomst vaker worden gepubliceerd dan onderzoeken die geen effect vinden. Molendijk is daar niet van onder de indruk: “Laat ik het zo zeggen: ik ga dit nu niet klinisch toepassen,” zegt hij in de Volkskrant.

Het is niet de eerste keer dat Australische wetenschappers voeding in verband brengen met de behandeling van depressie en bekritiseerd worden door Nederlandse onderzoekers. Leidse onderzoekers verbaasden zich eerder over een Australische studie die beweerde dat 7 bezoekjes aan de diëtist depressie aanzienlijk zouden verlichten.
de Volkskrant - Discussie over relatie tussen voeding en geestelijke gezondheid laait weer op
Reageer
  • Deel
Druk af