Sous-vide is een kooktechniek om vlees, vis of groenten langzaam op lage temperatuur te garen. Je hebt er een waterbad voor nodig dat heel precies op temperatuur blijft en een manier om je gerecht vacuüm te verpakken. Het luchtdicht verpakte stuk vlees of andere ingrediënt plaats je voor langere tijd in het waterbad op lage temperatuur. Het gaart dan langzaam, zonder dat sappen of smaakstoffen verloren gaan. Het krijgt door en door dezelfde textuur en het is nauwelijks nog mogelijk dat het te gaar of te droog wordt. Daarom zweren culi's en chefs bij sous-vide bereidingen.

Sous-vide hack
Niet iedereen heeft een sous-vide apparaat of slow cooker in de kast staan en dat hoeft ook niet. De Huffington Post deelt een filmpje dat laat zien dat je waarschijnlijk een prima alternatief in je keuken hebt: de vaatwasser. Daar kun je als experimentele chef ook een prima sous-vide biefstuk in bereiden.

Zo doe je het
De Oostenrijkse website Cookwithme.at laat zien hoe makkelijk het is. Een vacuüm verpakte cote de boeuf - rundvlees met rib - verdwijnt voor anderhalf uur in de vaatwasser, op het ecoprogramma van 50°C - uiteraard zonder vaatwastablet! Hierna maak je het zakje open en dep je het vlees droog. Voor een lekker bruin korstje moet je het vlees daarna nog even in de pan doen. Verwarm olijfolie in de pan en schroei het vlees op hoog vuur dicht. Voeg daarna wat boter toe aan de pan en schep die als het gesmolten is ook over het vlees heen. Laat het vlees 5 minuutjes staan en dien het op.

Dit artikel afdrukken