Lage temperaturen maken dat we meer willen eten. Hersenonderzoekers ontdekten recent de schakelaar van het temperatuursafhankelijke hongermechanisme dat daar verantwoordelijk voor is. Hun bevindingen publiceerden ze in Nature.

Als we het koud hebben, gaan we automatisch meer energie verbranden om onze normale lichaamstemperatuur te behouden. De toename in energieverbruik maakt hongerig.

De Amerikaanse onderzoekers schrijven in Nature dat deze reactie op kou in de hersenen van muizen wordt geregeld door specifieke neuronen. De cellen in de zogeheten xiphoïde nucleus in het midden van de hersenen reageren op het energietekort dat ontstaat door kou in plaats van op de kou zelf.

Door het verhogen van de eetlust proberen de hersenen van zoogdieren gewichtsverlies tegen te gaan, net als bij diëten en sporten. Het remmen door het clustertje cellen vermindert de eetlust. De ontdekking van deze vetverbrandingsschakelaar zou juist kunnen helpen bij afvallen. Maar dan moet het wel echt koud zijn: zo’n 4°C.

Volgens hoofdauteur Li Ye kan de ontdekking van de schakel wel degelijk nuttig zijn. Er is ouder onderzoek naar koude-therapieën voor afvallen, maar kou vergroot eigenlijk de eetlust om verlies tegen te gaan. De muizen in het onderzoek gingen meer eten na enkele uren in kou.

Nu het mechanisme achter kou-gerelateerde eetlust bekend is, kan het geblokkeerd worden terwijl de extra verbranding blijft werken. Toekomstig onderzoek moet zich richten op het scheiden van eetlust en energieverbruik en inzicht in de bredere lichaamsmechanismen na inspanning, zeggen de onderzoekers. Ze zijn op zoek naar de heilige graal voor wie wil afvallen: vet verbranden zonder trek. Want die trek kun je niet bedwingen, zodat afvallen een hellepad is.
  • Deel
Druk af