Amerikaanse wetenschappers (California Institute of Technology) hebben een cluster hersencellen gevonden die, bij activatie, muizen onmiddellijk doet stoppen met eten. "Alsof er een knop wordt omgezet", zegt onderzoeksleider David Anderson op BBC News Health. Het onderzoek is gepubliceerd in Nature Neurosciences.

'Alsof je een knop omzet'
Volgens de onderzoekers functioneren de zenuwcellen, die in de amygdala liggen, als een soort schakelbord. Ze waren in staat de specifieke neuronen met een laserstraal te stimuleren, waarna de muizen stopten met eten. Ook stimulansen als een verzadigd gevoel, misselijkheid of een bittere smaak bleken de neuronen te activeren. Omgekeerd bleek desactiveren van de neuronen tot meer eten (en over-eten) te leiden.

Mogelijke aanpak voor obesitas én anorexia
Als een dergelijke groep neuronen met een vergelijkbare functie ook bij mensen wordt gevonden, zou dat op termijn kunnen bijdragen aan nieuwe therapieën tegen obesitas en anorexia. De Britse hoogleraar Mohammad Hajihosseini (University of East Anglia) noemt het nieuwe onderzoek dan ook een belangrijke stap in de 'puzzel van de de omvangrijke en complexe bedrading die onze eetlust reguleert in de hersenen'.

Uiteraard zal vervolgonderzoek meer helderheid moet brengen in de relaties tussen deze hersencellen, onze gevoelens en ons al dan niet teveel of juist te weinig eten.
Dit artikel afdrukken