Europa, Nederland voorop, verkeert in een eiercrisis. Die is het gevolg van het afschaffen van de legbatterij-eieren. De EU besloot dat die in Europa niet meer geproduceerd mogen worden. Ze mogen echter wel geïmporteerd worden uit landen waarmee de EU een handelsverdrag heeft gesloten waarin dat bepaald is.

Dat deed de EU met Oekraïne, een land dat we graag bij Europa wilden laten horen. Oekraïne heeft nu helemaal steun nodig, vindt de EU, omdat het land in ernstige economische moeilijkheden verkeert als gevolg het conflict tussen Rusland en de Westerse wereld. Dat conflict heeft juist de zeggenschap in Oekraïne tot inzet.

Eierboeren werkten de afgelopen twee jaar al zwaar in het rood. Daar kwam recent de vogelgriep nog eens overheen. Inmiddels staan ze er verdoofd en verbaasd bij te kijken: hoe moet dit verder?

Huitema (VVD): bescherm de markt, verbied de import van kooi-eieren
Voor VVD-europarlementariër Jan Huitema was het reden om Europees commissaris Vytenis Andriukaitis (Gezondheid en Voedselveiligheid) te vragen om de invoer van kooi-eieren uit Oekraïne te verbieden. Die zijn immers stukken goedkoper dan de onze en vegen daarmee ons welzijnsei van de kaart. Dat is slecht nieuws voor blije kippen en hun boeren en kan de bedoeling van de Europese wetgever niet zijn geweest.

Negatief antwoord
Boerderij meldt dat Andriukaitis negatief op het verzoek heeft gereageerd. Consumenten moeten zelf de keuze maken voor een batterij-ei en dat wordt gefaciliteerd door de vermelding dat kooi-eieren van buiten de EU 'niet conform de EG-normen' zijn geproduceerd. Op die manier kunnen consumenten een bewuste keuze maken, zegt Andriukaitis. Daarnaast zegt de Europees Commissaris dat de invoer van eieren en eiproducten uit landen van buiten de Europese Unie verwaarloosbaar is ten opzichte van de eigen productie van de EU.

Kooi-eieren gaan in verwerkte producten
Consumenten in Nederland kopen voor thuisgebruik massaal scharreleieren. De thuisconsumptie is echter een krimpend deel van de eiermarkt. Consumenten kunnen dan ook geen bewuste keuze maken tenzij op brood, gebak, koekjes, sauzen en de vele andere producten waarin ei is verwerkt verplicht zou worden vermeld dat er batterij-eieren in zijn gebruikt. Juist voor die producten kopen fabrikanten graag de goedkopere kooi-eieren als die beschikbaar komen en al helemaal als ze niet als dieronvriendelijk gedeclareerd hoeven te worden

Fotocredits: Eggs in a basket, James Lee
Dit artikel afdrukken