Volgens een Californische wet, Proposition 65, moeten bedrijven op hun producten kankerverwekkende stoffen vermelden. Daarom besloot een Californische rechter dat dat ook op de koffie moest staan. Koffie bevat acrylamide die tijdens het branden van de koffie gevormd wordt en bewezen carcinogeen is. Zo luidt de wet, zei de rechter.

Maar, zegt het Californische Office of Environmental Health Hazard Assessment, dat risico wordt ruim overtroffen door de gunstige eigenschappen van koffiedrinken. En dus dreigt de uitspraak nu te worden teruggedraaid, schrijft The Guardian.

Een berg onderzoek, recent verzameld en beoordeeld door het IARC, het kankeronderzoeksbureau van de WHO, laat zien dat koffie juist bepaalde soorten kanker helpt voorkomen.

Bij die stapel onderzoeken voegt zich vandaag het bericht in het wetenschapstijdschrift Scientific American dat koffie niet alleen goed is voor het hart maar ook helpt tegen diabetes type 2. Bij muizen blijkt cafeïne de aanmaak van het eiwit p27 in de hartspiercellen te stimuleren. Dit eiwit zou de werking van de mitochondriën in de cellen verbeteren, aldus De Standaard.
De Standaard - Een kopje koffie als medicijn?
Reageer
  • Deel
Druk af